EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спира класацията Doing Business

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спира класацията Doing Business

mail16:32 | 24.06.2013прегледи 480 коментарикоментари 0


Независима комисия, създадена от Световната банка, за да провери валидността на една от най-известните й класации, заяви днес, че институцията трябва да спре да изготвя класацията Doing Business, тъй като тя може да бъде подвеждаща, предаде Ройтерс.
Годишната класация подрежда 185 страни по 10 критерия и СБ изготвя индекс, оценяващ условията за правене на бизнес в съответната страна.
Комисията, създадена по инициатива на президента на Световната банка Джим Йон Ким, установи, че класацията може лесно да се повлияе от незначителни фактори и понякога не е обективна.
Според комисията банката трябва ясно да сложи край на тази практика, се посочва в доклада.
Комисията бе ръководена от южноафриканския министър към президенството, отговарящ за Комисията за национално планиране, Тревор Андрю Мануел.
"Важно е да се помни, че класацията е чисто информативен проект. Като такъв ролята му е да информира, а не да предписва или да очертава нормативни позиции, което до известна степен прави", отбелязват авторите на доклада.

Миналата година класацията бе оглавена от Сингапур, а на дъното бе Централноафриканска република (ЦАР). Руският президент Владимир Путин миналата година постави цел до 2018 година Русия да достигне 20-то място спрямо сегашната си 120-а позиция. Според няколко източника Китай е настоявал за промени в доклада и премахване на рейтинговата система, твърдейки, че Световната банка не трябва да класира членовете си. В най-новата класация Китай заема 91 място, което предизвиква съмнения, че лошото класиране е мотивирало Пекин да реагира, отбелязва Ройтерс.
 


Тагове: Doing Business, СБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158