EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Спешно ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про в парламента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спешно ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про в парламента

mail12:40 | 27.01.2015прегледи 820 коментарикоментари 0


Ще бъдем безкомпромисни и няма да позволим да се повтарят ситуации, които са ни добре познати на всички. Ще предложим санкциите за нарушаването на наредбите от страна на ЕРП-дружествата да бъдат завишени многократно.Това заяви в Хасково депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Добрев отбеляза, че днешната ситуация много прилича на тази от края на 2012 г., когато много български граждани получиха сметки за 40-50 дни, т.е. "трябваше да плащат за консумацията на ток за повече от един месец".

Предприехме необходимите действия и още в началото на декември предупредихме трите ЕРП-дружества, че те трябва да спазват законодателството и че подобни практики са абсолютно недопустими", каза той. Добрев отбеляза, че те са ги спазили и само в около 1% от случаите има забавяне повече от 31 дни. Той определи разделянето на две фактури и отчитането на по 20 дни с един и същ краен срок на плащане като неприемливо, защото "отново прилича на ситуацията да платиш две сметки наведнъж".

"По тази причина като председател на Комисията по енергетика в Народното събрание съм свикал извънредно заседание утре в 14.00 часа. На нея ще бъдат поканени ЕРП-та и ще поискаме да ни предоставят конкретни данни за всички такива случаи", каза депутатът от ГЕРБ, който в първото правителство на Бойко Борисов беше министър на икономиката и енергетиката /2012-2013/.

Според информацията, с която Добрев разполага, две сметки в района на Варна са получили 67 000 абоната от общо 1 милион. "Като процент не е много голям. Чува се ,че има такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ", добави той.

Добрев беше категоричен, че неспазването на законодателството няма да се толерира. Той съобщи, че в момента в парламента тече обсъждане на промените в Закона за енергетиката. "Обмисляме между първо и второ четене с оглед на ситуацията от последните няколко дни да завишим многократно санкциите за нарушаване на наредбите", подчерта Делян Добрев.

Той ще поиска десетократно увеличение на санкциите на ЕРП-тата при неправилно отчитане на електроенергията. Сега глобите са от 20 хиляди лева до 1 милион лева.

"За мен санкция от 20 000 лева за този случай, който вълнува цялата страна, е недопустима. Санкциите трябва да бъдат достатъчно сериозни. Смятам, че минималната санкция трябва да бъде завишена 10 пъти, т.е. да започва от 200 000 лева, защото сега има възможност регулаторът по закон да прецени, че нарушението е за 20 000, а не за повече", уточни Добрев. /БГНЕС


Тагове: парламент, ЕРП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886