EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спешните мерките на Орешарски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спешните мерките на Орешарски

mail12:15 | 19.06.2013прегледи 657 коментарикоментари 0


Увеличаване на минималната работна заплата от 1 октомври 2013 г. /след съгласуване с Тристранния съвет/ и с до 5% намаление на цените на тока от 1 юли предвиждат стабилизационните и неотложни мерки, представени от премиера Пламен Орешарски пред Народното събрание. Те са разделени в три основни направления:

- За гражданите, където са посочени действията в областта на енергетиката, пакет от мерки в социалната сфера, пазар на труда, индексации на пенсии, защита на потребителите.
В областта на енергетиката целта е недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията /поискано 40% увеличение на цената на тока/ и промяна на методиката на ценообразуване. За това ще има нов модел на ценообразуването и това ще доведе с до 5% намаление на цените след 1 юли, след законодателни промени.
В социалната сфера се предвижда увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 на 310 лева от 1 юли, увеличаване на еднократната помощ за първокласници от 150 на 250 лева, разширяване на кръга на лицата, които имат достъп до целеви помощи, овладяване на ръста на безработицата и подпомагане на реализация на младежите.
Орешарски планира въвеждане на швейцарското правило за индексации на пенсиите - от 2014 г., пакет от мерки за защита от монополните структури на пазара.

- За бизнеса са планирани законодателни промени в посока намаляване на административната тежест за подобряване на бизнессредата, процедурите по обществените поръчки да станат по-прозрачни и да се създаде възможност повече кандидати да участват в тях, както и ускорено разплащане от страна на държавата на забавените плащания към бизнеса до 30 август. Предлагат се и мерки в областта на усвояването на европейските фондове, като една от тях е провеждане на широк обществен дебат относно приоритетите на Споразумението за партньорство и оперативните програми и внасянето му за разглеждане в Народното събрание. Орешарски предлага решителни мерки против контрабандата и необявените вътрешнообщностни доставки.

- За демократизация на управлението се поставя срок до 30 септември за нов Изборен кодекс. Предлага се намаляване на субсидиите на партиите, облекчаване на изискванията за участие на независими кандидати в изборите, конструиране на обществени съвети към министерствата, както и възстановяване на работата на Съвета за децентрализация.

Пламен Орешарски посочи, че още от момента на полагане на клетва като премиер е съзнавал, че този кабинет няма да има обичайните сто дни кредит на доверие заради ситуацията и изострената обществена чувствителност. Миналата седмица допуснах политическа грешка, за което се извинявам и на вас, и на хората, които излязоха да протестират, обърна се той към народните представители. Чувам много ясно, че хората искат кабинетът да подаде оставка, посочи премиерът. Той отново каза, че оставката би била много лесно лично решение. Ще бъде безотговорно от моя страна да предизвикам още по-голям хаос в държавата и нови избори, които да се проведат в условията на действащия Изборен кодекс, както и да не бъде довършена работата по преговорите по стратегически документи с ЕС, отбеляза Орешарски. Искам вашата временна подкрепа за спешен пакет от неотложни мерки за подобряване на положението на българските граждани, макар и частично, на бизнесклимата, обърна се Орешарски към парламента. За мен е изключително важно запазването на гражданския мир, заяви той. Предизвикателствата, които са пред нашата страна и доведоха до предсрочни избори само преди около месец, налагат да потърсим това, което ни сближава , а не да се акцентира на това, което ни разделя, апелира министър-председателят.

Малко по-късно Парламентът прие внесените от правителството стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизиране на управлението. Гласуваха 108 народни представители, от които „за” 107, а един депутат от ПГ на „Атака” гласува „въздържал се”.

Източник: БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg