EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Специален контрол за обществени поръчки над 1 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Специален контрол за обществени поръчки над 1 млн.лв.

mail14:37 | 10.03.2010прегледи 832 коментарикоментари 0


Засилва се предварителният контрол върху процедурите за доставки и услуги, финансирани със средства от европейските фондове. На проверка ще подлежат всички процедури за доставки и услуги, чиято стойност е равна или е над 1 млн. лв., предвиждат предлагани от правителството промени в Закона за обществените поръчки.
Ще бъде премахнато ограничението за сключване на договори за услуги за период по-дълъг от 4 г., съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. С друго изменение в нормативната уредба се въвежда задължението възложителите да публикуват информация за договорите, възложени без провеждане на процедура.
 Предлаганите изменения в закона са свързани с промени в действащата система за обжалване на обществените поръчки. По-важните от тях са свързани с отнемане на възможността за подписване на договор за обществена поръчка преди приключването на всички спорове срещу решения на възложителя в процедурата; въвежда се и задължително спиране на процедурата за възлагане при подаване на жалба срещу решението за избор на изпълнител. При необходимост от защита на особено важни държавни или обществени интереси, или за да се защити животът и здравето на гражданите ще се допуска сключване на договор преди решаване на споровете по жалби срещу решения на възложителя. Тази възможност ще се прилага по изключение след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.
 Отпада изискването за представяне на обезпечение при искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата”. Въвежда се и нов образец на обявление за доброволна прозрачност. При спазване на изискванията, свързани с неговото публикуване, не може да се иска обявяване на договора за недействителен на по-късен етап.
 Дава се възможност за налагане от органа по обжалване на имуществени санкции, които са 3 или 10 на сто от стойността на сключения договор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg