EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Специален режим за касова отчетност на ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Специален режим за касова отчетност на ДДС

mail06:45 | 18.10.2013прегледи 799 коментарикоментари 0


Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС, с които се въвежда нов специален режим за касова отчетност на ДДС. Въвеждането на специалния режим има за цел подпомагане на малките предприятия, които срещат затруднения при плащането на ДДС към бюджета, преди да са получили плащане по извършените от тях доставки на стоки и услуги от клиентите си, посочва в мотивите си вносителят - Министерският съвет. Отчитането на ДДС по специалния режим за касова отчетност ще позволи на лицата, които го прилагат, да го отчитат към бюджета при плащането по доставката от техните клиенти. Едновременно с това е регламентирано, че при прилагането на този режим правото на приспадане на данъчен кредит за данъчно задължените лица, които го прилагат, ще възниква от момента, в който ДДС върху доставените им стоки или услуги е платен на техния доставчик.
Режимът не е задължителен и малките и средните предприятия имат право да направят избор за неговото прилагане. Предвиден е максимален праг на облагаем оборот за прилагане на режима не повече от левовата равностойност на 500 000 евро, реализиран за период, не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец, и изискване доставките по режима да са с място на изпълнение в страната.
Вносителят посочва, че друг особен режим, който се въвежда със законопроекта, е режимът на облагане на доставки на стоки и услуги на Граничния комбиниран мост "Видин Калафат". Мястото на изпълнение на услугите по събиране на таксата за преминаване на моста е на територията на България, когато направлението на пътуването е от България към Румъния, или на територията на Румъния, когато направлението на пътуването е от Румъния към България. Доставките по поддръжка/ремонт на моста са с място на изпълнение на територията на страната или на Румъния в зависимост от това, на коя териториална част се извършват. Менда Стоянова от ГЕРБ възрази, че подкрепя идеята за касовата отчетност, но смята, че начинът, по който ще се приложи, е много сложен. Нека този режим да влезе при такива условия, които да облекчат бизнеса, а не да го натоварят, призова тя. Петър Кънев от левицата апелира да се спре с опозиционното мислене и да се направи нещо добро за малките и средни предприятия.
източник:БТА


Тагове: ДДС, отчетност
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg