EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спестовни банки в Испания се обединяват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спестовни банки в Испания се обединяват

mail15:46 | 25.05.2010прегледи 1332 коментарикоментари 0


Четири испански спестовни банки обявиха, че планират да се слеят заради съществуващите опасения от платежоспособност в сектора, предаде Асошиейтед прес.
Cajasur, Caja de Ahorros del Mediterraneo, Caja Extremadura и Caja Cantabria съобщиха, че са постигнали споразумение да създадат група, която да укрепи платежоспособността и активите на участващите банки.
Стъпката, обявена снощи, е предприета, след като в събота испанската централна банка пое контрола над андалуската спестовна банка Cajasur, изпаднала във финансови затруднения.
Това е втората спестовна банка, спасена с държавни средства, след като през март миналата година испанската централна банка се намеси за спасяването на спестовната банка Caja Castilla-La Mancha - CCM.
Активите на новоформиращата се банкова група ще са на стойност 135 милиарда евро (167 милиарда долара), като по този начин тя се превръща в третата по големина спестовна банка в Испания.
Cajasur и Caja de Ahorros del Mediterraneo ще държат по 40 процента, Caja Extremadura ще има дял от 11 процента, а Caja Cantabria - 9 процента.
В средата на април финансови експерти, цитирани от Financial Times, изразиха мнение, че ценовата война около депозити на испанските банки може да се превърне катализатор на масови фалити и да доведе до срив на спестовната банкова система на страната.
Неприятностите около местните спестовни банки може дори да предизвикат проблеми със суверенния дълг в четвъртата по големина икономика в еврозоната.  
Натискът върху местните спестовни банки е още от началото на срива на имота на пазари. Този тип банки формират почти половината от банковия пазар в страната.
Поради неспособност да пласират услуги извън граница, подобно на търговските банки, спестовните инвестираха усилено в продажбите на жилища в Испания. Някои, като фалиралата вече Caja Castilla La Mancha, дори имаха директно участие в местни компании за недвижими имоти.
Две трети от активите на тези банки се формират от депозити. Смяната на депозитите с корпоративно финансиране ще е истинско предизвикателство. Секторът няма да успее да заработи без правителствени гаранции или обезпечени облигации, подкрепени от дълготрайни активи, отбелязва FT.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037