EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спасяването на Ирландия не успокои пазарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спасяването на Ирландия не успокои пазарите

mail16:27 | 29.11.2010прегледи 508 коментарикоментари 0


Одобреният снощи спасителен план на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) за Ирландия не успокои световните пазари и фондовите борси отново потънаха в червената зона днес, опасявайки се с нова сила дали еврозоната ще бъде в
състояние да реши нови кризи, които биха могли да засегнат уязвими страни като Португалия и Испания, предаде Франс прес.
Планът от 85 милиарда евро предвижда отпускане на 35 милиарда евро на изпадналите в огромни затруднения ирландски банки.
Основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха днес по обяд в европейската търговия, като лондонският FTSE-100 изгуби 0,80 на сто, водещият индекс DAX на Франкфуртската фондова борса спадна с 1,2 на сто , също с толкова се понижи и индексът САС 40 на Парижката фондова борса, съобщи Асошиейтед прес.
Опасенията на пазарите намериха ясно изражение в резкия спад на еврото, което достигна двумесечен минимум, след като изгуби 1 процент от стойността си спрямо американската валута до равнище от 1,3150 долара, като преди това по време на търговията дори потъна до 1,3136 долара - най-ниското равнище от 21 септември.
В същото време лихвите по десетгодишните испански и италиански облигации достигнаха днес нови рекордни стойности, ден след обявяването на плана в помощ на Ирландия, който не отстрани рисковете от разпространение на кризата, предаде Франс прес.
Към 14.15 часа българско време доходността по дългосрочните испански облигации нарасна до лихва от 5,330 процента или с 258 пункта спрямо германските облигации, възприемани като референция на пазара на облигации. Това е нова най-висока стойност от 2002 година.
Италия, която остана незасегната миналата седмица от безпокойствата на пазарите, също отчете значително покачване на лихвите по своите облигации до 4,542 процента - най-високата стойност от юни 2009 година.
Засега планът за помощ на Ирландия не успокоява напрежението на облигационните пазари, като инвеститорите продължават да проявяват подозрителност за положението в еврозоната и в най-уязвимите й страни членки, отбелязва АФП.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg