EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спадът в икономическата активност се задълбочава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спадът в икономическата активност се задълбочава

mail09:04 | 24.08.2023прегледи 489 коментарикоментари 0


Спадът на икономическата активност в еврозоната се задълбочава значително над очакванията на анализаторите през този месец, показват данните от ключово проучване, цитирани от Ройтерс.

Забавянето на икономическата активност, което е отчетено в целия валутен съюз, е особено сериозно в Германия, най-голямата европейска икономика.

Спадът на бизнес активността е особено осезаем в сектора на услугите, който е водещ в страните от еврозоната. Продължава забавянето и на икономическата активност в промишления сектор, но той показва признаци на известно възстановяване, посочва Ройтерс. 

Предварителният общ индекс на мениджърите по доставките PMI, базиран на проучване на Hamburg Commercial Bank - HCOB и представен от S&P Global, пада до 47 пункта през август спрямо 48,6 пункта през юли. Това е най-ниското му равнище от ноември 2020 г.

Показателят е под нивото от 50 пункта, което е границата между свиването и растежа на икономическата активност. Той е и под очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, които прогнозираха, че индексът ще се понижи леко на 48,5 пункта.

Част от бизнес активността, която е отчетена през август, се дължи на компании, които изпълняват стари поръчки на свои клиенти. 

Индексът на мениджърите по доставките PMI в сектора на услугите се понижава до 48,3 пункта при 50,9 пункта през предходния месец. Той пада за първи път под границата от 50 пункта през тази година на фона на ограничаването на разходите от страна на потребителите, които изпитват негативния ефект от поскъпването на кредитирането поради нарастването на водещите лихвени проценти в еврозоната.

"Секторът на услугите в еврозоната за съжаление показва признаци на спад, съответстващ на слабите резултати на промишлеността", заявява Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. 

Икономическата активност в промишления сектор е в състояние на спад от средата на 2022 г., но най-новият индекс на мениджърите по доставките PMI се повишава до 43,7 пункта при 42,7 пункта през предходния период. Това е първото му увеличение от седем месеца и се оценява като знак, че най-ниското ниво на бизнес активността в сектора може би е достигнато и тя се оттласква от дъното, посочва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg