EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад при обемите в търговията в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад при обемите в търговията в ЕС

mail14:08 | 07.10.2022прегледи 621 коментарикоментари 0


Обемът на търговията на дребно в Европейския съюз е намалял с 0,2 на сто през август спрямо юли, докато за същия период в еврозоната показателят е спаднал с 0,3 на сто. През юли, отново на месечна основа, обемът на търговията на дребно бе по-малко и в ЕС, и във валутната зона, съответно с 0,2 на сто и 0,4 на сто. Това сочат най-новите сезонно и календарно коригирани данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес.

През август в сравнение със същия месец година по-рано календарно изгладените данни за обемът на продажбите на дребно показват понижение с 1,3 на сто в ЕС и с 2 на сто в еврозоната.

В България обемът на търговия на дребно през август в сравнение с юли се е покачил с 1 на сто, според календарно и сезонно изгладените данни на Евростат. През юли родната търговия на дребно записа минимален ръст на обема си - с 0,1 на сто, спрямо юни.

На годишна база през август обемът на българската търговия на дребно се е повишил с 2,1 на сто. Това отрежда на страната ни 7-ото място сред страните от ЕС с най-голям ръст на обема на търговия на дребно. 

Обемът на продажби на дребно за хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия в България през август в сравнение с юли е нараснал с 3,2 на сто, сочат оценките на европейската статистика. За сектор нехранителни стоки у нас показателят е прибавил 0,5 на сто, а за автомобилни горива се е покачил с 1,1 на сто./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg