EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад от 5% в доходността на 10- годишни ДЦК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад от 5% в доходността на 10- годишни ДЦК

mail12:50 | 13.03.2012прегледи 514 коментарикоментари 0


Доходността по 10-годишната представителна облигация пада под 5 на сто, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите /МФ/. МФ преотвори за втори път от началото на годината приоритетната емисия с оригинален матуритет 10,5 години, през 2012 г. облигацията се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване/един от Маастрихтсктите критерии/, се посочва в информацията.
Среднопретеглената годишна доходност за одобреното количество от 55 млн. лева е 4,95 процента, което е рекордно понижение на доходността от март 2008 г. насам в този матуритетен сегмент. За сравнение регистрираната доходност за цялото заявено количество е 5,03 на сто, което е значително под стойността на средната одобрена доходност от 5,35 процента на аукциона през януари и стойността на дългосрочния лихвен процент на България за февруари от 5,31 на сто.  Положителен индикатор е и намаляването на спреда спрямо германските федерални облигации с подобен матуритет от 350 базисни точки през януари на 316 базисни точки. При предложени за продажба книжа с номинал от 55 млн. лв. участниците заявиха поръчки в обем от 159,6 млн. лв. Коефициентът на покритие 2,90, като това е най-високият коефициент при десетгодишните облигации от април 2011 г. насам.
В аукциона участваха широк кръг от инвеститори. Анализът на участниците показва водеща позиция на пенсионните фондове, които придобиват близо 43 процента от одобрения номинал, следвани от банките - 37 на сто и застрахователни дружества - 12 процента. Проведеният аукцион за 10-годишните ДЦК съвпадна с оповестяването от страна на Европейската централна банка /ЕЦБ/ данни за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на сближаване. Според публикуваните от ЕЦБ данни за февруари, изчислени на база доходността по 10-годишните държавни облигации на вторичен пазар, стойността на индикатора за България е 5,31 процента, който е по-нисък от показателя на десет държави-членки на ЕС, шест от които са членки и на еврозоната. Постигнатата на аукциона доходност от 4,95 на сто е важна предпоставка за бъдещо намаляване на стойността на този индикатор, се подчертава в прессъобщението. Стабилизирането на дългосрочната дългова динамика на България на трайно по-ниски нива e важна предпоставка за  запазването на финансовата стабилност на държавата. По-ниските разходи за обслужване на държавния дълг позволяват поддържане на ниското данъчно облагане в страната и предоставят възможност за последващо пренасочване на ресурс към други сектори на икономиката, пишат от МФ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161