EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спад на производството, подобрение на строителството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на производството, подобрение на строителството

mail13:05 | 10.06.2019прегледи 542 коментарикоментари 0


Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижи през април с 1.9% спрямо март, когато се понижи с 0.8%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повишава през април с 2.4% след растеж с 2.8% през март.

През април намаление с 3.6% спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост с 1.8% в преработващата промишленост и с 2.3% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Спрямо април 2018 година преработващата промишленост се сви с 4.3%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 5% и добивната промишленост - с 2 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" нараства през април с 0.4% спрямо март, когато се сви с 0.6% и след солиден подем на строителството в началото на годината.

Продукцията от гражданското и инженерното строителство се увеличава през април с едва 0.1%, докато сградното строителство нараства с 0.6 на сто.

На годишна строителната продукция през април нараства с 5.8%, след повишение със 7.9% през март, в резултат на ръст с 10.8% при сградното строителство, докато при гражданското и инженерното строителство се отчита понижение с 0.9 на сто.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, която отбелязва слабо понижение с 0.1% спрямо март, когато се повиши с 0.1%. Като цяло обаче търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, се представя слабо от началото на годината, след като през януари се понижи с 0.4%, а през февруари - с 0.6 на сто.

На годишна база търговският оборот се понижава през април с 0.2%, след повишение с 0.6% през март.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg