EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спад на китайския износ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на китайския износ

mail17:45 | 09.06.2023прегледи 967 коментарикоментари 0


Китайският износ се е понижил през май за първи път от февруари, сочат митническите данни, цитирани от Си Ен Би Си. Износът е намалял със 7,5 на сто на годишна основа до 283,5 милиарда долара, което е доста по-лош резултат от прогнозирания от експертите на Ройтерс спад от 0,4 на сто.

Спадът е бил толкова рязък, че обемите на износа са се оказали под равнищата си от началото на годината след отчитането на сезонния фактор и промените в износните цени. Това заяви шефът на "Чайна икономикс" (China Economics) в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics) Джулиaн Евaнс-Причaрд. 

"Това говори за понижено глобално търсене за китайски стоки", добави той. През април китайският износ надвиши леко очакванията с растеж от 8,5 на сто на годишна основа.

Разочароващите данни за износа през май са знак, че дългосрочната тенденция е низходяща, каза Хао Хун, главен икономист в "Гроу инвестмънт груп" (Grow Investment Group).

Вносът за май се е понижил с 4,5 на сто спрямо предходната година до 217,69 милиарда долара, което е под прогнозата за спад от 8 на сто на анкетираните от Ройтерс икономисти.

Китайският месечен внос е намалял на годишна основа спрямо края на миналата година. Други анализи на данните сочат признаци на възстановяване на вътрешното търсене. 

Джулиaн Евaнс-Причaрд очаква вносът да продължи да се възстановява през идните тримесечия, тъй като положителното влияние на отварянето след локдауните продължава да дава плодове. 

Китай ще представи данни за инфлацията в петък, съобщава БТА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg