EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спад на икономическото & потребителско доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на икономическото & потребителско доверие

mail16:09 | 10.01.2022прегледи 2107 коментарикоментари 0


Икономическото доверие и очакванията за заетостта са намалели през декември в ЕС и еврозоната, сочи Индексът на икономическото доверие (ESI), измерван от Европейската комисия. Показателят е продължил да се понижава и миналия месец, съответно с -2,1 пункта до 114,5 в ЕС и с -2,3 пункта до115,3 в еврозоната, но остава на исторически високи равнища.
За първи път от януари миналата година Индексът на очакванията за заетостта (Employment Expectations Indicator-EEI) също се е свил с -1,4 пункта до 114,2 в ЕС и -1,6 пункта до 114,0 в еврозоната.
В ЕС Индексът на икономическото доверие е намалял през декември поради свиването на услугите и в по-малка степен в резултат на спада при продажбите на дребно и потребителското доверие. Доверието се е подобрило в промишлеността и строителството.
Сред най-големите европейски икономики, индексът е нараснал единствено в Полша (+0,6), докато понижение е отчетено в Нидерландия (-4,1), Германия (-2,8), Франция (-2,1), Италия (-1,6) и Испания (-0,8).
Промишленото доверие леко се е подобрило (+0,6) до най-високото равнище в историята на показателя.
Доверието в сферата на услугите е намаляло отчетливо (-6,4) до най-ниска стойност от май 2021 г. в резултат на отслабване на всичките му компоненти, тоест оценките на сектора за миналото и бъдещото търсене и за миналата бизнес обстановка.
Продължаващият спад на потребителското доверие (-1,4) отразява понижението на очакванията на домакинствата за общата икономическа ситуация и намеренията за големи покупки.
Оценките на потребителите за тяхната минала и очаквана финансова ситуация остават стабилни.
Спадът на Индекса на очакванията за заетостта (Employment Expectations Indicator) с 1,6 единствен се дължи на влошаването на плановете за заетостта в услугите. В промишлеността очакванията за заетостта са на нов исторически максимум.
Индексът за икономическата несигурност (Economic Uncertainty Indicator - EUI) на ЕК е нараснал през декември (+1,1 пункта до 16,9), тласкан от засилването на това усещане в сектора на услугите, продажбите на дребно и потребителите.
Увеличаващата се несигурност изглежда е свързана с появата на варианта Омикрон и очакваното възобновяване на ограничителните мерки, които силно се отразяват на сектора на услугите и продажбите на дребно. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911