EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на бизнес климата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на бизнес климата

mail09:33 | 01.10.2015прегледи 1200 коментарикоментари 0


През септември 2015 г. общият показател на бизнес климата намалява с 2.9 пункта в сравнение с август поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно, по данни на НСИ.
Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се понижава с 4.8 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира и намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда продължава да бъде основна пречка за развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от недостатъчното търсене от страната и слабостите в икономическото законодателство.
Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Строителство. През септември съставният показател „бизнес климат в строителството” спада с 3.4 пункта поради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-песимистични, като анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.
Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, макар през последния месец да се наблюдава намаление на негативното й влияние. На второ и трето място са факторите „конкуренция в бранша” и „финансови проблеми”.
По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.
Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от „добро” към запазване на „същото”. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-умерени.
Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла.
Относно продажните цени очакванията на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Услуги. През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” запазва приблизително нивото си от август. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.
Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша. Същевременно през последния месец анкетата регистрира и засилване на негативното влияние на фактора „слабости в икономическото законодателство”.
Преобладаващите очаквания на мениджърите са продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185