EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на австрийската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на австрийската икономика

mail18:45 | 01.08.2023прегледи 680 коментарикоментари 0


Австрийската икономика е регистрирала спад през второто тримесечие на 2023 г., тъй като високата инфлация се е отразила на потреблението на домакинствата. Това се посочва в първата оценка на института "Вифо" (Wifo), цитирана от Франс прес.

За периода от април до юни брутният вътрешен продукт (БВП) на Австрия е намалял с 0,4 на сто спрямо предходното тримесечие поради "рецесия в промишлеността" и "загуби в строителството", обяви институтът.

Туризмът е допринесъл за ограничаване на спада, но търговията, транспортът и хотелско-ресторантьорският сектор са били на обратния полюс.

Скокът на цените е понижил потребителските разходи на домакинствата  (-1,5 на сто), докато външната търговия е допринесла положително: вносът е намалял с 1,1 на сто заради забавянето в промишления сектор, а износът се е повишил с 0,6 на сто.

Икономическата активност в Австрия е в застой от няколко месеца и страната едва е избегнала рецесията, тъй като данните за БВП през първото тримесечие са били коригирани към повишение (+0,1 на сто спрямо първоначално обявените -0,3 на сто).

Цените са скочили с 8,6 на сто миналата година в проспериращата алпийска страна с население от 9, 1 милиона души.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg