EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Спад в китайския внос - износ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад в китайския внос - износ

mail09:40 | 17.04.2020прегледи 11139 коментарикоментари 0


Китайският износ и внос са забавили спада си през март, след като потънаха предходните два месеца, но стабилното възстановяване на търговията ще отнеме още месеци, понеже коронавирусът затвори много икономики и рязко намали световното търсене, предаде Ройтерс.
Износът е спаднал с 6,6 на сто през март спрямо същия период година по-рано, сочат представените митнически данни. За периода януари-февруари показателят се понижи със 17,2 процента. Миналия месец износителите побързаха да разчистят натрупаните поръчки, след принудителното спиране на производството.
Анализаторите очакваха спад на износа през март с 14 процента.
Макар данните да не са чак толкова лоши, колкото се очакваше, анализаторите посочват, че износът и перспективите за растеж като цяло остават мрачни, тъй като пандемията от коронавирус е замразила дейността на компаниите в целия свят.
Вносът отчита спад с 0,9 процента на годишна основа, докато прогнозите бяха за понижение с 9,5 на сто. Показателят е по-добър от очакваното заради засилилото се вътрешно търсене. Вносът спадна с 4 процента през първите два месеца на годината.
Данните вероятно ще засилят пазарните очаквания, че БВП на Китай за първото тримесечие, който ще бъде обявен всеки момент, ще отчете свиване - първото тримесечно свиване най-малко от 1992 година.
Унищожителните последици от пандемията за бизнеса и потребителите предизвикаха безпрецедентни икономически стимули по света през последните два месеца.
Говорителят на митниците Ли Куивън каза на пресконференция, че китайската търговия проявява някои признаци на възстановяване през март, като вътрешното търсене се връща към нормалните си равнища, но подчерта, че трудностите пред външната търговия не могат да бъдат подценявани.
Търговският баланс на Китай за март е бил 19,9 милиарда долара при прогноза за 18,55 милиарда долара. Данните за търговията сочат, че веригите на доставки частично са се приспособили към ситуацията, създала се в резултат на пандемията, отбелязва ДПА.
Китай съобщи, че близо 99 процента от заводите в страната са възобновили работа към края на март и почти 90 процента от служителите отново са на работа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg