EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Спад в индикатора за икономическа активност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад в индикатора за икономическа активност

mail06:05 | 25.06.2018прегледи 1780 коментарикоментари 0


През първото тримесечие на 2018 г. индикаторът на икономическата активност в България - ИИА остана на положителна територия, но се понижи до 0.08 от 0.21 за предходните три месеца, показва редовен анализ на МФ. Дългосрочната позиция на икономиката продължи да се повишава до нива, съпоставими с тези от първата половина на 2007 г., но при цикличния компонент беше отбелязано влошаване, като неговата стой-ност стана отрицателна за първи път през последната година.

За цикличното понижение на ИИА допринесоха всички променливи, включени в съвкупния индикатор. Най-голям отрицателен принос имаха приходите от ДДС, поради намалението в постъп-ленията от данъка от внос. Това бе в съответствие със забавения растеж на вноса през първото тримесечие на го-дината, ограничен от отбелязания спад при трети страни, както и с отчетеното отслабване в темпа на нарастване на потреблението.

Външната икономическа активност, представена чрез реалния растеж на БВП на ЕС 28 също отбеляза циклично намаление спрямо предходните три месеца и кореспондираше с по-слабата осигуреност на поръчки в промишлеността и с по-неблагоприятните оценки за бизнес климата в страната. В отрицателна посока се промениха и очакванията за продажните цени и динамиката на заетостта в промишлеността. Регистрираното циклично понижение при на-товарването на производствените мощности също бе сред основните фактори за влошаването на ИИА през първото тримесечие на годината.

В текущото издание са използвани статистически данни, публикувани до 15 юни 2018 г. Информацията може да се ползва без специално разрешение, но с изричното позоваване на източника. Публикуваните оценки и коментари не следва да се считат за препоръка за вземане на определени инвестиционни решения.

Цикличната позиция на еврозоната, измерена чрез композитния индикатор €-coin2, следваше възходящо развитие от края на 2017 г., в съответствие с нарастването на индустриалното производство и по-благоприятните оценки за доверието на потребителите и бизнеса. Въпреки това, цикличният компонент на ИИА се понижи през първото тримесечие на 2018 г., което отразяваше за-бавянето на икономическа активност в страните от ЕС 28 извън еврозоната.

Оценката за ИИА през второто тримесечие на 2018 г. е за повишение спрямо първото, в съответствие с благоприятните очаквания за дългосрочната позиция на икономиката. Влиянието на €-coin върху ИИА през второто тримесечие се очаква да е положително, но продължаващото забавяне на БВП в страните извън еврозоната ще има ограничаващ ефект върху цикличната позиция на ИИА. Положителен принос може да се очаква от страна на повишените оценки на предприемачите за бизнес климата в страната и поръчките в индустрията, както и възходящата динамика на международните цени. Подобни очаквания намират потвърждение и в отчетеното ускорение през месец април на 2018 г. при индексите в търговията на дребно, строителната продукция и индустриалното произ-водство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3883