EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

СПА: €1 млрд. инвестиции за 10 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СПА: €1 млрд. инвестиции за 10 г.

mail14:30 | 30.05.2014прегледи 894 коментарикоментари 0


През последните 10 години у нас в СПА индустрията у нас са инвестирани над €1 млрд. Това съобщи за БТА председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов. Той обаче отбеляза, че делът на сивия сектор в туризма е над 60% и е крайно време да излезе на светло. Шарлопов взе участие в първия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в Хисаря. Проблемът със сивата икономика в нашия бранш е от години и е наложително държавата да се намеси, каза още Шарлопов. Ние не можем да тръгнем и да слагаме касови апарати, подчерта той. По думите му, голяма част от оборотите не се декларират, не се плащат данъци и туристически такси. Настояваме за ясно разграничение между балнео-, СПА и уелнес хотели, а не да купиш едно джакузи, да го сложиш в кухнята и да се обявиш за СПА хотел, подчерта Шарлопов пред участниците в конгреса. Той настоя и за въвеждане на единни европейски правила в туристическия бранш. Надяваме се с бизнеса и администрацията да направим България популярна СПА дестинация, защото по нищо не отстъпваме пред чуждестранните, коментира и кметицата на Хисаря Пенка Ганева.
Най-голям дял от чужденците, които са избрали България за СПА туризъм, са от Балканите - 38 на сто, стана ясно по време на конгреса. 23 процента са от Западна Европа, а 22 на сто – от Източна Европа. Същевременно 15 на сто от българите са избрали уелнес и СПА за своята почивка, съобщи Ани Хараламбиева от дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма" към Министерството на икономиката и енергетиката.

Четири от общо шестте тазгодишни награди на Европейската СПА асоциация (ESPA) отидоха в България, съобщи в Хисаря вицепрезидентът на ESPA Юргита Казлаускиенес. Тя взе участие в първия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в курортния град. Призовете бяха връчени на тържествена церемония по време на конгреса на ESPA в Дания, а критериите бяха много високи, съобщи Сийка Кацарова, член на борда на Европейската СПА асоциация. Наградата за най-иновативна община е присъдена на община Поморие. За най-иновативна СПА концепция е отличена фирма "Аква тек", каза Кацарова. "Белчин гардън" получават приза за иновативна СПА програма със своята концепция за редукция на теглото, а хотел "Сана СПА" - Хисаря е носител на наградата за иновативен СПА хотел, допълни Кацарова. По думите й, конкуренцията е била жестока, между участници от 7 държави. Всички претенденти е трябвало да отговарят на въпросници с по 50 въпроса. Останалите две годишни награди на ESPA са отишли в Исландия и курорта Виши. Статуетките бяха показани днес на конгреса на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Те са ръчно изработени от синьо стъкло в бутикова фабрика в Литва. Утре вечер, след закриването на конгреса, на гала вечеря ще бъдат връчени наградите за иновации и на Българския съюз по балнеология и СПА.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg