EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СПА сертификатът с давност 5 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СПА сертификатът с давност 5 години

mail13:40 | 29.05.2015прегледи 1434 коментарикоментари 0


Първата Наредба за условията и реда за сертифициране на балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове е вече публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма. Това съобщи министър Николина Ангелкова по време на втория конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм в Сандански.
Сертификат за срок от пет години ще получат СПА хотелите в България. За да го получат обаче, те ще трябва да покрият минимални задължителни изисквания, свързани с изграждането, оборудването, обзавеждането, професионалната и езиковата подготовка на служителите и пр. Ще бъде създаден и специален регистър на СПА и балнеохотелите, който ще е част от националния регистър. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. С поднормативен акт за първи път се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят тези специализирани центрове. Право да се ползват съкращението "спа" ще имат само сертифицираните по реда на наредбата обекти.
„Така ще бъде прекъсната порочната практика всеки хотел с басейн да има възможност да се рекламира като спа център, както е било допускано през годините. Потребителите трябва да знаят какво да очакват, когато плащат за този тип услуга, и къде могат да я получат. Затова ще бъде създаден и регистър на сертифицираните центрове като част от Националния туристически регистър”, допълни министър Ангелкова.
По думите й приемането на Наредбата е сред основните приоритети на министерството и е била чакана десетилетия от бранша. „Страната ни е на второ място в Европа по ресурси от минерална вода”, каза министърът. У нас са открити и проучени над 600 минерални водоизточници, като тук се срещат почти всички видове минерални води. Това изобилие е подходящо за профилактика и лечение на над 90 процента от най-масовите заболявания, плащани по клинични пътеки от европейските здравни каси, отбеляза министърът. Ангелкова се спря и на огромните възможности, които има за съчетание на СПА, белнео и уелнес услугите с други форми на туризъм - морски, зимен, планински, селски, голф, еко и прочие. Това, по думите й, стимулира ръста на допълнителните услуги и е предпоставка за удължаване на сезона, разкриване на нови работни места, привличане на платежоспособни туристи и най-вече за постигане на основната цел на Министерството на туризма - превръщането на България в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация.



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg