EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Социалният министър иска премахване на плоския данък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Социалният министър иска премахване на плоския данък

mail21:05 | 20.03.2010прегледи 730 коментарикоментари 2


Социалният министър Тотю Младенов каза в телевизионното предаване Сеизмограф на bTV, че е по-справедливо до края на следващата година да се въведе подоходното облагане,като то да се движи в границата от 10% до 22%. Това на практика ще означава отпадане на плоския данък от 10%. 
Преди два дни бившият директор на НОИ  Йордан Христосков също лансира идеята да се върне прогресивния подоходен данък. Ако ставката бъде от 20%, то постъпленията в бюджета ще се увеличат с около 500 млн.лв. показвали неговите изчисления. Синдикатите също се обявиха за това с уговорката, че са възможни различни варианти за прилагането на мярката.
На противоположното мнение са по-голяма част от българските икономисти, които смятат, че плоският данък осигуравя досега добра събираемост, а връщането към по-високи данъчни ставки ще накара хората да крият реалните си доходи особено в ситуация на криза и свито потребление.
Освен това плоският данък създава стимули за привличане на преки чуждестранни инвестиции и за развитие на бизнеса като цяло.Практика и  в България показва, че при по-ниска данъчна ставка има по-висока събираемост на всеки данък.

През януари румънският премиер Емил Бок обяви, че правителството му възнамерява да преразгледа плоския данък, който се прилага за фирмите и по неговите думи той е изчерпал ресурсите си. „Този налог ще бъде преосмислен и да се преориентира само към тези области, в които с укриването на данъци не може да се води борба по друг начин, каквито са хотелиерската индустрия и ресторантьорството. За тях, навсякъде в света, се прилага този тип плосък данък."
Румъния въведе плосък данък от 16% през 2005 година.



 
Коментари
 
Петко Врачански - 20-03-2010 г. 22:25:31

Как може по икономически въпроси да се изказва човек, който е учил само 15 сед. по един път сед. политикономия на капитализма и още толкова политикономия на социализма във МЕИ Ленин. Та той е икономически неграмотен, макар и министър на Б.Б.

Петьо - 20-03-2010 г. 23:11:16

Въпросът да се продължи ли облагането с плоския данък или не - е дискусионен. Поводът ми за мнение е изказването на доц.С.Александров, че "социалният министър няма право да обсъжда данъчни въпроси". .... През последните 20 г. всички икономисти се превърнаха във всезнайковци. През 90 -те г. те не позволяваха на други професии да припарят до обсъждането и вземането на решения. И сега продължават да държат "кокала". Икономистите като цяло доведоха страната до крах!!! Това некадърно, дебилно, ориенталско /племе!!!/ няма капка срам, че народа осиротя, че нямаме работеща икономика. Пуснали са пипала навсякъде и като вампири изсмукаха соковете на народа, на обществото! По всички въпроси се изказват, налагат остарелите си едностранни, примитивни разбирания. Не чуват другите становища и позиции. Декларират наляво и надясно колко много са способни и че само те могат да управляват обществените процеси. В тях няма мозък, за да се огледат и направят равносметка, че страната ще загине от техната некадърност...Имам стот

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg