EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Социални жилища в Бургас: проектът възможен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Социални жилища в Бургас: проектът възможен

mail16:30 | 08.05.2012прегледи 404 коментарикоментари 0


Все още е възможно проектът за изграждане на социални жилища в Община Бургас да бъде преработен и реализиран. Това стана ясно след работна среща на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев с кмета на града Димитър Николов, в която участваха още заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, ръководителят на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие" Деница Николова и представители на местната власт.
Повод за гостуването на министър Дончев в Бургас беше денят на Европа 9 май и събитията, инициирани от Общината по случай празника. Посещението на министъра включваше лекция пред студенти, посветена на предизвикателствата пред България за следващия програмен период, както и публична дискусия с акцент върху възможностите за бизнеса и общините. Министър Дончев изрази своето удовлетворение от работата на Бургас по отношение на успешното реализиране на проекти със средства от ЕС, като посочи града за пример, който показва как се постигат положителни промени с европейски пари.
В рамките на своето посещение в Бургас министър Дончев проведе работни срещи с кмета на града и представители на местната власт, където бяха обсъдени плановете на Общината за бъдещи проекти, финансирани със средства от ЕС. По време на срещите бяха откроени изграждането на многофункционалната спортна зала „Арена Бургас”, обходът на града в посока Сарафово, както и идеята за изграждане на велоалея, която да свързва Бургас със Созопол, Поморие и Несебър. Тема на разговорите беше и бъдещето на проекта "Социални жилища - модел за социално включване".
„Ние сме максимално отворени, ако има нови възможности, идеи и променени параметри на проекта и това е волята на Община Бургас, да реагираме на тези промени”, заяви министър Дончев. По думите му към момента е сигурно, че този проект няма да се реализира в първоначалния си обхват и на планирания за това терен. „Това е волята на общината и ние ще се съобразим с нея”, заяви министърът и добави: „Лично на мен не ми се иска един от пилотните проекти, когато говорим за социална жилищна политика, да бъде отказан в следствие на обществените вълнения просто с решението „да не правим нищо”. За нас община Бургас е изключително важен партньор и нейният екип е доказал, че може.”
Проектът “Социални жилища – модел за социално включване” на община Бургас се финансира по ОП „Регионална развитие”. Той е на стойност 4,5 млн. лв. и към момента включва изграждането на многофамилна жилищна сграда с капацитет 52 апартамента. Паралелно с построяването на общинските жилища, схемата предвижда изпълнението на проект по ОП „Развитие на човешките ресурси”, чрез който общината да предприеме организиране на обучения, ангажиране на социални асистенти и предоставяне на възможност за професионална квалификация за хората преди те да се нанесат в жилищата.
Интегрираният подход между двете оперативни програми съчетава пакет допълнителни дейности и взаимно допълващи се мерки, които да насърчават интеграцията на засегнатите лица на пазара на труда, да осигуряват достъп до образование, обучение, социални и здравни услуги, и да подпомагат хората, които на практика живеят в социална изолация, постепенно да бъдат интегрирани обратно в общността. За тази цел ще бъдат въвлечени ресурси на всички местни структури на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Министерството на здравеопазването.
„Нашата задача е да финансираме консенсусни проекти, които не предизвикват вражди и обществено недоволство. Напротив, ние трябва да развиваме такива проекти, които носят радост и обществена подкрепа. Отнасяме се с респект към позицията на община Бургас проектът да не бъде реализиран в този му вид и сме отворени - не само в държавната администрация, но до голяма степен и колегите в ЕК - да бъдем максимално адаптивни и толерантни и да приемем второ променено и ревизирано предложение. От тук нататък разговорите са обект на детайли,” заяви министър Дончев.
Моделът за интегриран подход на община Бургас е един от общо четирите по схемата за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на хора от уязвими, социално слаби и малцинствени групи. Другите интегрирани проекти са на общините Дупница, Девня и Видин. Четирите града бяха избрани след подбор между 36 общини. Общият размер на безвъзмездната помощ е 15,7 млн. лв., които ще бъдат изразходвани за построяването на 315 жилища.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046