EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Софтуер следи текстилните отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Софтуер следи текстилните отпадъци

mail11:15 | 10.11.2021прегледи 649 коментарикоментари 0


В процеса на развитието на Хъб за разделно събиране и обработка на употребяван текстил е внедрен специализиран софтуер, който управлява системата по събиране на текстил. Софтуерът е разработен за нуждите на сортиращата и рециклиращата индустрия и е уникално решение за бранша.
С помощта на софтуерното приложение могат да се проследяват генерираните количества в контейнери за текстил и се осигурява информация за събраното и балирано количество.

Системата пресмята запълването на контейнерите и прави прогнози за наличните количества към текущата дата. Решението се грижи да
бъдат оптимизирани транспортните дейности, като предлага ефективни маршрути и графици за събиране, спрямо генерираните количества отпадък в специализираните контейнери за текстил.

Може да бъде проследено в реално време къде се намират „събирачите“ и кой контейнер бива обслужван. Всеки „събирач“ въвежда оценка и други данни за събрания текстил в мобилно приложение, с което информацията се актуализира, а впоследствие надгражда с данни за последващото сортиране и обработка на текстила. По този начин, всяка една фаза от „завъртането на кръга“ за текстила може да бъде проследена и ефективно управлявана.

Софтуерното решение е част от изпълнението на проект за създаване на Хъб за разделно събиране на употребяван текстил и последващата му подготовка за повторна употреба и рециклиране. Дейностите се реализират в София и Варна като се използват доказано добри и работещи практики в управлението на текстилни отпадъци.

Проектът има за цел да приложи демонстрационно работещо решение за разделно събиране на текстилни отпадъци, както и последващото им сортиране и обработка за повторна употреба или рециклиране. Създаването на подходяща и достъпна система за събиране на употребяван текстил от
домакинствата е необходима предпоставка за ускоряване на прехода към „кръгова икономика“, както и за ефективната подготовка за повторна употреба и рециклиране на текстилните продукти.

Като част от проекта, на територията на търговски парк „Джъмбо Плаза“ в гр. София са разположени 8 броя
специализирани контейнери за текстил, а събраният материал се обработва в производствената база на компанията Текс Тийм в гр. Варна, за да се осигури повторна употреба или рециклиране. От началото на 2021 г. в Хъба за разделно събиране на употребяван текстил в София са събрани над 55 000 кг текстилни
изделия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg