EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Софиянци произвеждат ток пред Народния театър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Софиянци произвеждат ток пред Народния театър

mail13:35 | 11.03.2012прегледи 1149 коментарикоментари 0


Мария Йолова
В центъра на София, пред Народния театър “Иван Вазов” една иновация се превръща в притегателна сила за хора от всякаква възраст. От 6 до 17 март (22.00 часа) за първи път в България е монтиран уред, който произвежда електричество от стъпките на хората. По този начин през нощта улични лампи черпят генерираната енергия и светят.
В слънчевия петък се озовахме пред инсталираните плочки "Pavegen". Първото, което ще забележите е притегателната сила, която тази технология има за децата. Те се оказват най-големите “генератори” на електричество на тротоара.
"Pavegen" е система от плочки, които, поставени върху настилката на оживени пешеходни зони, превръщат стъпките на хората в източник на електроенергия. Всяка стъпка върху инсталацията от тези плочки генерира 6 W електричество. Изчисленията показват, че ако Pavegen събере стъпките на всички българи, които се включиха в проекта Keep Walking, генерираното електричество ще бъде достатъчно, за да покрие нуждата от енергия на Народния театър „Иван Вазов“ за около два месеца и половина.
Изобретението е дело на 25-годишния англичанин Лорънс Кембъл-Кук, който разработва прототипа му, още докато учи в университета. 100% от повърхността на плочките е изработена от рециклирана гума, а основата – от над 80% рециклирани материали. Технологията печели много награди, номинирана е и за „Продукт на годината” във Великобритания.
Изчисления показват, че ако "Pavegen" събере стъпките на всички хора по света за един ден, това би било достатъчно за енергията на един мобилен телефон в продължение на 300 милиона години. Средностатистическият човек прави около 200 милиона стъпки през целия си живот.
Ако този проект придобие популярност, такива плочки ще бъдат инсталирани по тротоарите на София и на много други български градове, каквато е и идеята на инициаторите от Johnny Walker.
Възползвайте се от хубавото време през почивните дни, бъдете активни и станете част от възможността да “създавате светлина”.
 снимки:ЕconomyNews.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg