EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София:8% от икономиката генерира арт индустрията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София:8% от икономиката генерира арт индустрията

mail12:10 | 26.05.2015прегледи 1052 коментарикоментари 0


8% от икономиката на София се генерира от културно-творческите индустрии. Градът се намира в челната десетка на Европейския съюз по приходи от сектора, а обединяването му с публичните институции и бизнеса е сред най-важните фактори за създаване на устойчива среда за развитие. Това стана ясно на откриването на българо-френската конференция „Културата развива градовете“.
В конференцията се разискваха критичните фактори за развитие чрез култура и бяха разгледани нормативните аспекти в областта на творчеството и иновациите. Сред лекторите и участниците бяха: Кметът на София – Йорданка Фандъкова, Малина Едрева - Председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, Диана Андреева - доктор на икономическите науки, директор на Обсерваторията по икономика на културата, Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - Посланик на Франция в България, Ясен Атанасов - Съветник по въпросите на културата и образованието на Заместник министър-председателя Румяна Бъчварова, Суни Данаджъ - директор на фондация „София Диша“, проф. Александър Кьосев и доц. Анна Кръстева.
Специален акцент бe поставен върху културните и творческите индустрии (КТИ), които демонстрират бърз икономически ръст навсякъде по света (включително в България), а икономическият им принос може да бъде измерен и показан на обществото. Като част от възхода на тези индустрии се разглежда развитието на културните инкубатори, арт-хъбовете и културно-творческите клъстерни обединения в България, а също и създаването на нови знакови градски арт-центрове, даващи европейска, но и уникална идентичност на София и на други български градове.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg