EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София ще лобира за еврокомисар по енергетика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София ще лобира за еврокомисар по енергетика

mail19:41 | 06.10.2009прегледи 513 коментарикоментари 0


Както съобщи премиерът Борисов българският кандидат за еврокомисар ще бъде сегашният външен министър Румяна Желева. Ресорът, който правителството ще предложи да поеме Желева ще бъде енергетика. В момента се провеждат много разговори в рамките на ЕС, за да се получи съгласието на другите европейски страни за тази кандидатура, призна още Борисов. През следващата седмица той ще разговаря с френския президент Саркози и италианския премиер Берлускони, за да поиска тяхната подкрепа за български еврокомисар по енергетика.
Сегашният комисар е латвиецът Андрис Пиебалгс, който бе избран на поста през 2004. Той е известен защитник на енергийната независимост на ЕС, основен двигател е в изработване на цялостната енергийна политика на съюза, както и твърде скептичен по отношение желанието на Русия да навлиза все по-силно в енергийния пазар на ЕС.
Еврокомисар по енергетика е един от ключовите постове в ЕК. Трудно е отсега да се прогнозира какви са реалните шансове на българската кандидатура за тази позиция в Брюксел.
Възможно е комисията да повтори избора си от 2004, когато малка държава пое толкова възлов пост в ЕК. При България обаче проблемът е друг – страната е колеблива по отношения защита на енергийните приоритети на ЕС, както и в изпълнението на редица изисквания в тази област. Самият факт, че в страната ще се строи ядрена централа с руска технология /която все още не е лицензирана от ЕС/  и, че е доста вероятно тя да бъде финансирана изцяло от руски капитали, прави кандидатурата доста уязвима и трудна за реализация.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg