EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София: Управлението на 56-те общински дружества

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: Управлението на 56-те общински дружества

mail09:05 | 01.12.2020прегледи 589 коментарикоментари 0


Две комисии на Столичния общински съвет /СОС/ одобриха доклада за приемане на Политика за участието на Столична община в публичните предприятия. Положително становище има и на комисията по финанси, а днес предложението бе одобрено и на заседание на Постоянната комисия по икономика и собственост към СОС, съобщават от съвета.
Законът за публичните предприятия и Правилникът към него налагат прозрачно и адекватно управление, както и строг контрол на изпълнение на поставените цели на публичните предприятия, съобразени с държавното и общинско участие в собствеността.
"Професионално управление, инвестиции в нови активи, и разнообразни услуги, непрекъснато подобряване на качеството са основни фактори за успешно развитие", са аргументите на председателя на комисията по Икономика и собственост към СОС Николай Стойнев, цитиран от пресцентъра на СОС.
"Приемаме нова политика за управление на общинските дружества, с ясни цели и конкретни мерки за по-доброто им управление", е коментирал председателят на комисията по Финанси и бюджет Георги Георгиев.
Именно затова е наложително приемането на политиките на Столична община, още повече, че съвсем скоро ще бъдат пуснати процедурите за избор на ръководства на три публични предприятия - транспортни дружества на Столична община. На миналата сесия на СОС на 12 ноември т. г., бяха одобрени 14 критериите за избор на директор и членове на управителното тяло на Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт и Центъра за градска мобилност. Преди отварянето на процедурата трябва да е ясна и политиката на Столична община относно управлението на тези дружества.
Предстои СОС да попълни до провеждане на конкурс и съвета на директорите на Метрополитен.
Столична община си поставя седем цели във функционирането на публичните предприятия. Това са по-ефективно и прозрачно управление, повишаване на приходите, подобряване на състоянието на дружествата, обвързване на управлението с приоритетите на Столична община, повишаване на контрола върху дейността им, устойчиво развитие и подобряване на услугите за гражданите, посочват от СОС.
В общинската икономика функционират 56 търговски дружества със 100 процента участие на Столична община в капитала. От тях 38 са лечебни заведения - 11 болници и 27 за доболнична помощ, включително 22 ДКЦ-та. Другите търговски дружества, извън здравната система, са 18.
Към 31 декември 2019 г. собственият капитал на търговските дружества със сто процента общинско участие в капитала е в размер на 815 894 711,16 лв., и спрямо 31.12.2018 г. - 754 482 426,18 лв., като инвестицията на Столична община за 2019 г. е нараснала с 61 412 лв., информират от СОС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg