EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

София съфинансира реставрация на банята в Овча купел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София съфинансира реставрация на банята в Овча купел

mail18:02 | 10.06.2021прегледи 520 коментарикоментари 0


Комисията по финанси към Столичния общински съвет /СОС/ единодушно прие предложението на зам.- кмета Мирослав Боршош за съфинансиране от страна на Столична община на инвестиционен проект за адаптация и реставрация на сградата на минерална баня "Овча купел", който предвижда тя да съществува като рекреативен център с активно използване на минералната вода, съобщават от пресцентъра на СОС.
Опитите за спасяване на банята започва през есента на 2017 г., когато СОС прие програма на Столичната община за оползотворяване на хидротермалните ресурси от находищата на минерални води на територията на столицата, съгласно която се предвижда в банята в кв. "Овча купел" да се изгради рекреативен център, като се запази основното предназначение и функции с активното използване на минералната вода. С договор Държавата прехвърля безвъзмездно на Столичната община правото на собственост върху имота. В тази връзка, през 2020 г. от НИНКН са съгласувани виза и задание за проектиране за Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня. В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони - зона "Рекреация", разположена в сутерена и на партерния етаж и зона "Наука", заемаща първия и подпокривния етажи (Център за върхови постижения в областта на научните изследвания), посочват от СОС.
В Рекреативния център ще се предлагат услуги с използване на минерална вода за подобряване на здравния и емоционалния статус на гражданите. На ниво сутерен са предвидени помещения за релакс, за масажи и за сауни. На ниво партер, със съществуващите басейни, ще се изгради термална зона - за интензивен воден масаж, за водна гимнастика, топли басейни и други. В Центъра за върхови постижения ще се извършват независими фундаментални и индустриални научни изследвания. На първия етаж са предвидени визуална зала за VR демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, заседателна зала и работни кабинети. На втория етаж ще се обособят лаборатория "Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм", лаборатория "Анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство" и Център за продължаващо образование. Чрез реставрацията и адаптацията на сградата ще бъде спасена емблематична недвижима културна ценност, която от десетилетия тъне в разруха. Ще се създаде място, където здраве, наука и отдих кореспондират под един покрив.
Необходимите средства за целта са в размер на 7 600 000 лв. Допълнителни 180 000 лв. са необходими за инвеститорски контрол и строителен надзор по време на строителството. Част от финансирането за изпълнение на строително-ремонтни дейности е осигурено чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 319 912 лв. по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", който предвижда "Изграждане и развитие на център за върхови постижения "Наследство БГ" в обособена част от сградата на баня "Овча купел". Срокът за изпълнение на договора е 31.12.2023 г. С цел изпълнение на инвестиционния проект и за въвеждането на обекта в експлоатация е необходимо да бъде осигурено съфинансиране от Столична община в размер на 4 460 000 лв. Предложението е тези средства да бъдет заложени в бюджетите на СО за 2022 г. и 2023 г., информират от СОС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg