EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София произвежда 200 тона компост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София произвежда 200 тона компост

mail09:00 | 12.05.2014прегледи 1536 коментарикоментари 1


На 7 май 2014г. беше открита строителната площадка за изграждането на инсталацията за механично-биологично третиране - реално вече се строи завода за отпадъци. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Договорът с изпълнителя беше сключен през декември 2013г., след това бе изготвен работен проект, проведено съгласуване и получено разрешение за строеж. Инсталацията за МБТ като елемент от Интегрираната система от съоръжения се строи на площадка „Садината” и трябва да бъде завършена през август 2015 г.
Кметът на София посети инсталацията на площадка „Хан Богров” в присъствието на експерти от Европейска инвестиционна банка и заместник-кмета на София Мария Бояджийска. Представителите на Европейската инвестиционна банка провериха работата на инсталацията за компостиране.
Инсталацията за преработка на био (хранителни) и зелени отпадъци в „Хан Богров” работи от 4 месеца. За това време са преработени над 1200 тона хранителни отпадъци и близо 3000 тона зелени отпадъци. От зелените отпадъци е получен компост, който към момента е около 200 тона, които отиват за торене на паркове и градини.
От инсталацията за био отпадъци се произвежда електричество - общо 600 мегавата годишно при максимален капацитет на натоварване. Подписан е договор с „ЧЕЗ електроразпределение” за продажбата на електроенергията, каза също кметът Фандъкова.
София работи по правилата на ЕС в изпълнение на всички препоръки за по-чиста околна среда и по-ефективно оползотворяване на отпадъците, каза Фандъкова.

По повод липсващите екооценки, за които е подаден сигнал от граждански сдружения, Йорданка Фандъкова отговори : „Когато чуете, че недостатъчно подготвени и некомпетентни хора започнат масово да ви говорят за отпадъците на София, може да знаете, че идват избори. Това е гаранция. Всички тези упреци са много далеч от истината. Проекта се наблюдава от всички компетентни органи”.
Фандъкова обясни, че има изпратен отговор от столичната инспекция, за това по какъв начин и кога е издадено разрешението по ОВОС, за това дали е необходимо ново, защо не е необходимо ново разрешение, като добави, че всичко това е документирано и не би влязла в разговор с хора, които имат други цели, пише агенция Фокус.
Механизмът на работа с отпадъците е изцяло заимстван от немска фирма, която е изпълнител на проекта, каза Николай Савов, директор на общинското предприятие за боклук. По думите на Савов, фирмата е лидер по отношение на такъв тип инсталации за преработване на отпадъци, компостирането, продукцията и начина на събиране на отпадъците. „Входящият поток е разделен на няколко типа отпадъци – стари листа, клони, зелени отпадъци, които по специална технология постъпват по компостните тунели, като разбира се клоните и по дебелите дървета се смилат, след което се влагат в този компостен тунел, където се овлажняват и продухват с въздух. Това е технология, която се контролира изцяло автоматично. Температурата достига до 70 градуса. В зависимост от това, колко са зелените и колко са клоните – всичко престоява в тунела между две и три седмици. В компостните редове протича процесът на хигиенизация, като процеса зависи от температурите. След като се установи, че температурата е спаднала до граница, в която няма опасност отпадъците да се запалят – процесът продължава през ситата. През тези сита, отпадъците се пресяват на няколко фракции, като по –едрата неизгнила фракция се връща в компостните тунели за структурен материал, а най-ситната фракция постъпва за отлежаване и продажба и депониране, или в зелена система, или се купува от хората”, обясни Савов.
По думите му, това, което се прави в природата за една година в завода се прави за един месец. На въпрос, свързан с продажбата на продукта, той отговори, че на първо място трябва да бъдат задоволени нуждите на Столична община, а след това вече да се продава.
 


Тагове: София, копмост
 
Коментари
 
анонимин - 04-10-2014 г. 19:44:29

Особено с този директор където мошеник с присъда. Обучен кадър в схеми за източване от кремиковци.евалата!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg