EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София продава дружествата си през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София продава дружествата си през 2010

mail11:59 | 12.02.2010прегледи 1960 коментарикоментари 0


10 080 000 лв. са очакваните приходи от приватизация в столицата за тази година. Това е записано в Годишния общински план по приватизация, приет от Столичния общински съвет (СОС) без никакви дискусии в залата.
Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) планира да продаде мажоритарното си участие или да подготви за продажба четири общински дружества – „БСК – Център” ЕАД, „Софийски имоти” ЕАД, „Галатея” 2002 и „Общинска банка” АД, както и миноритарните си дялове от други дружества. За това обаче трябва да бъдат взети решения от СОС. Планирана е и приватизация на паркинги като този на бул. „Сливница” и бул.”П. Владигеров”, който е собственост на „Метрополитен” ЕАД, както и много помещения, предложени от районните кметства.
Топ сделката
Очаква се топ сделката на 2010 да бъде продажбата на 100% от строителната компания „БКС – Център” ЕАД, която участва в изграждането на втория метродиаметър, ремонти на детски градини и корекция на речни корита. След три неуспешни конкурса през миналата година, сега от Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) предложиха на съветниците в местния парламент това да стане чрез търг. Той ще бъде обявен най-рано напролет. От столичното кметство се надяват, че с търг ще успеят да реализират сделката. Причината е, че при този вид процедура няма да се заложат изисквания за запазване на предмета на дейност за определен период от време и запазване на работните места.
„Началната тръжна цена е 3.5 млн. лв., а при първия конкурс тя беше 5.2 млн. лв.”, съобщи председателят на Надзорния съвет на СОАП и общински съветник Валя Чилова. Тя обясни, че въпреки финансовата криза дружеството е завършило 2009 г. на малка печалба.
„БСК – Център” ЕАД е хубава марка, има достатъчно земи, като за някои от тях са налице реституционни претенции», допълни Чилова. Дружеството притежава производствени мощности и специализирано оборудване за изграждане на метротрасета и метростанции. Освен това притежава 14 дка земя и производствени сгради върху 1700 кв.м в индустриална зона в жк Обеля - депо Метро. Собственик е и на земя и производствени помещения на ул. Рудозем и ул.Ф. Тотю. Има 17.5% идеални части от сграда и терен на ул. Сердика, както и сгради с непостоянен градоустройствен статут на ул. Ив. Иванов и ул. Ген. Цончев.
Нов опит за продажба и на Общинска банка АД
Общината още не се е отказала от намерението си да продаде дела си в Общинска банка АД. Там тя държи 70.54%, но фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки държат около 26%, като така съгласно устава на банката те имат блокираща квота. Столичното кметство прилага различни хватки, за да си върне контрола над банката, но досега това не му се отдаде. Първо се опита да откупи дела на Ковачки. Този вариант вече беше отигран в края на 2008 г. Тогава Ковачки шокира общинарите с оферта от 100 милиона лева за дела си. През октомври 2009 г. Столичната община предложи да се увеличи капитала на трезора с 10 млн. лева, като се върне разпределения дивидинт за 2008 г. Тайните надежни на кметството бяха, че фирмите, свързани с енергийния бос няма да внесат средствата, а общината ще вдигне капитала си и ще може еднолично да решава съдбата на трезора. Този план обаче не успя, защото фирмите, свързани с Ковачки внесоха техния дял. Сега отново остава вариантът да се откупи дела на Ковачки, но пари за тази сделка едва ли ще има.
Общинарите признават, че кризата се е отразила и на приватизацията на общинската собственост. Преди години се явяваха по 4 – 5 кандидати на търговете, а сега са по един – двама. Успеваемостта на търговете през 2009 г. е 23%. Няма такъв прецедент в историята на СОАП, призна Валя Чилова. Основната причина за това била, че фирмите участнички разчитали предимно на кредитен ресурс, а банките затегнаха изключително много отпускането на заеми. Така приходите за 2009 г. са около 4.9 млн. лв. при очаквани около 10 млн. лв. Най-добрата година за Столичната общинска агенция за приватизация е 2007 г., когато успехът на продажбите е 66 на сто. 
Изминалата 2009 г. обаче е първата от години насам, в която Столична община е придобила повече имоти, отколкото е продала. Кметството е купило 410 дка ниви, за да има достатъчен терен за изграждане на завода за преработка на твърдите битови отпадъци. За тези земи са платени 7.6 млн. лв.

Камелия Василева

Списък на общинското участие в капитала на търговски дружества, предвидени да се приватизират или подготвят за приватизация през годината /като акционерно участие и като обособени части/

 

Мажоритарно участие (в т.ч. приватизация на обособени части)

ЕАД “БКС-Център”                                 100 %
ЕАД “Софийски имоти”                          100 %
ЕАД „Галатея 2002”                               100 %
АД „Общинска банка”                             70,54 %

 

Миноритарно участие

 

АД "Фина механика"                               25 %
АД "Хлебни изделия Княжево"               7,5 %
АД "БКС Лозенец"                                  3,57 %
АД "БКС Средец"                                    1,085 %

 

Дружества със заведени дела

 

ЕАД "Озеленяване" (след отделяне на ОП"Паркове и градски градини")  100 %
ООД "Интеграл-98"                                                                                80 %
АД "Шевро"                                                                                           30 %
ООД "Надежда"                                                                                     20 %
АД "Такси-С Експрес"                                                                             8,95 %
АД "Наш дом"                                                                                         3 %

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg