EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София поема 8 минерални извора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София поема 8 минерални извора

mail17:20 | 17.02.2011прегледи 1837 коментарикоментари 0


Днес стана ясно, че Софийска община ще стопанисва осем минерални извора, намиращи се на територията й. Нона Караджова, министърът на околната среда и водите връчи съответните решения за стопанисване и управление на кмета на града Йорданка Фандъкова.
Общината ще стопанисва изворите в следващите 25 години. Ако в петгодишен срок тя не усвоява ресурсите, находищата ще бъдат върнати на държавата.
Така под крилото на София преминават минералните извори в "Овча купел", при Централна минерална баня, в с. Панчарево, в с. Железница, кв. "Свобода", кв. "Лозенец", кв. "Надежда" и кв. "Баталова воденица". Кметът Фандъкова каза, че промяната на управлението на изворите няма да повлияе върху безплатното ползване на водата за пиене и наливане за консумация вкъщи.
Министерството ще сътрудничи на общината във всичко възможно за реализацията на проектите, свързани с управлението на изворите.

Централа баня-СПА център
Проектът, с който общината кандидатства по ОП "Регионално развитие" за изграждането на Музея на София, вече е готов, предстои одобрението му от Столичния общински съвет и до 15 март да се внесе за одобрение от управляващия орган, съобщи още Фандъкова, като отбеляза, че общината е подготвила два варианта за концесионирането на останалата част от Централната баня, която ще се използва за СПА център. Според нея администрацията и съветниците ще се спрат на варианта за стопанисване без концесионно възнаграждение срещу инвестиции в центъра.
Фандъкова посочи, че за разлика от Будапеща, където има два типа минерални извори, в София извират осем различни вида минерална вода. Ние вече разработваме проекти за две от находищата - Централната баня и в кв. "Лозенец", като идеята е освен за изграждането на СПА центрове, това находище да се използва за отопление на съседните сгради. Находището в "Лозенец" ще захранва с минерална вода басейна "Спартак".
Главният архитект на София Петър Диков каза, че за осемте извора се изработват проекти. Според специалистите топлинната мощност на извора при Централната баня ще отоплява освен сградата на направление "Архитектура и градоустройство", и сградите на Министерския съвет, социалното министерство, а ресурсът може да стигне и за отоплението на сградата на Народното събрание на пл. "Независимост".

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161