EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София нямала финансови проблеми през декември 2009

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София нямала финансови проблеми през декември 2009

mail11:42 | 04.02.2010прегледи 775 коментарикоментари 0


Столичният общински съвет прие отчета за касовото изпълнение на бюджета на Столичната община за 2009 година. Повече от час продължи дискусията между съветниците, като представителите на БСП поискаха и оставката на заместник-кмета Минко Герджиков заради неизпълнената приходна част. Отчетът за изпълнението на  бюджета беше приет с гласовете на ГЕРБ, ДСБ, СДС, "Атака" и НДСВ, а от БСП гласуваха "против".
Жельо Бойчев - председател на групата на БСП, посочи, че в отчета за касовото изпълнение на бюджета липсва аналитична част, която да даде представа защо изпълнението по приходните пера е различно. Липсва и отчет защо капиталовата програма на общината е изпълнена по този начин, каза Бойчев. В отчета на общината се
посочва, че капиталовата програма е изпълнена над 90 процента, а са разплатени 80 процента от нея.
Димитър Бъчваров от ДСБ подкрепи думите на Бойчев, че наистина е необходим анализ на разходната част на бюджета. Той отбеляза положителните резултати, които могат да се получат от създаването на комисия от общински съветници за контрол на изразходването на бюджета.
Владимир Кисьов от СДС каза, че липсва задълбочен анализ на отчета на бюджета. От отчета е видно, че има неизпълнение на приходите по определени пера. Единственото, което можем да предполагаме, че неизпълнението се дължи на кризата в някои направления, посочи Кисьов. По думите му общината не е спряла да функционира по време на кризата и това е видно от разходната й програма за миналата година.
Според Георги Кадиев от БСП изпълнението на бюджета повдига въпроса "кой ще поеме отговорността". Кадиев изброи редица от приходните пера по различните такси и местни данъци, изпълнението на които е под 80 и под 50 процента. "Предлагам Ви от името на групата на БСП да поискате от господин Герджиков да поеме отговорност и да си подаде оставката", заяви Кадиев.
Николай Стойнев от ГЕРБ заяви, че в последните три години дебатите по отчета за касовото изпълнение на бюджетите "са едни и същи". Стойнев каза още, че ситуацията, в която е била София преди 2007 година, е различна от сегашната. "Сега говорим за изпълнение на политики и програми", каза той.
Заместник-кметът Минко Герджиков заяви в отговор на думите на Димитър Бъчваров, че до този момент никой не контролира изпълнението на бюджет, че финансовата системата на общината е най-проверяваната в тази институция - и от Сметната палата, и от вътрешни одити. "Тези проверки приключват без резерви", отбеляза Герджиков. Заместник-кметът каза, че внасянето на касовото изпълнение на бюджета за миналата година е "чудо", като допълни, че за кратък срок е обработена информацията от над 650 второстепенни и третостепенни бюджетни разпоредители.
Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че в София през последния месец на годината няма проблеми поради финансови причини. Спомняте си, че в някои градове това се случи точно заради липсата на финанси, посочи Фандъкова. Тя подкрепи предложението за създаването на комисия по контрол на бюджета.
За мен е важно да има по-голяма прозрачност и публичност по отношение на бюджета, заяви кметът на София. /БТА/



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg