EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София: Нова наредба за паркиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: Нова наредба за паркиране

mail18:10 | 07.02.2012прегледи 1187 коментарикоментари 0


Пет документа ще трябва да представят собствениците на коли, които живеят в имоти, попадащи в зоните за кратковременно паркиране в София, предвижда проектът за промени в Наредбата за организация на движението, внесен в деловодството на Столичния общински съвет, информира БТА. Винетните стикери ще се издават за един автомобил, а за това право ще трябва да са платени данъците на колата към общината, "Гражданската отговорност", кандидатът да е собственик на имота, данъците за него към общината да са платени, както и да се представи документ с партиден номер към някой от комуналните доставчици.

Наредбата предвижда възможност за допълнителни стикери на собственици на имот извън първия автомобил, но те ще са на стойност три пъти по-висока от тази за първата кола. Без възможност за винетен стикер за паркиране ще са ползвателите на гаражи, клетки за паркиране и такива с имоти, в които има възможност за паркиране в двора. В централната част на София ще имат право да влизат само срещу пропуск товарни автомобили и строителни машини с допустима максимална маса над 4 тона и над 15 тона, отговарящи на условията на наредбата. С измененията ще се допусне влизането на превозните средства, обслужващи хотели, туристи, сватби и абитуриенти, което досега не беше напълно уредено. Измененията включват абсолютна забрана на каруците в централните части на София, като досега съществуваше възможност за превозни средства с животинска тяга, обслужващи сватби и абитуриенти. Измененията в наредбата уреждат вече известното разделяне на зоните за платено кратковременно паркиране и времето и престоят, който е възможен. "Синя зона" ще е с валиден в работни дни часови диапазон от 8.00 до 20.00 часа и в събота в часовия диапазон от 8.00 до 14.00 часа. "Зелена зона" ще е само в работни дни от 8.00 до 18.30 часа. "Зелената зона" може да се въвежда и извън очертанията, които ще придобие след разделянето на две на сегашната "Синя зона", предвижда наредбата. Условията за това трябва да са проблеми с паркирането, с организацията на движението, голям брой нарушения по Закона за движение по пътищата, предложение от районната администрация, общински съветници, граждани или стопански субекти.
Наредбата предвижда безплатно паркиране за електромобили в "Синя" и в "Зелена" зони, както и обособяването на безплатни паркоместа - по едно на всеки 100 за мотори. Електромобилите ще трябва да имат стикер, който ще се издава срещу заплащане. Въвежда се и така наречената "Жълта зона" с контролирано безплатно паркиране за подобряване на организацията и контрола на паркирането.
До три места напречно или надлъжно безплатно ще могат да ползват държавни органи и организации в зоните за кратковременно паркиране. Те ще могат да ползват и повече места, но те ще са "Служебен абонамент" срещу заплащане, предвижда още наредбата.
Нова разпоредба предвижда различни такси за поставянето на скоба - до два часа глобата ще е с една стойност, а над тях - в троен размер. В края на работното време на зоните за кратковременно паркиране автомобилите със скоба ще бъдат репатрирани на наказателен паркинг. До 500 лева ще е глобата за спиране, престой, паркиране или преминаване на превозни средства през паркове, градини и зелени площи, както и за паркирането на място за хора с увреждане без правото за това. Наредбата урежда и броя на подзоните за локално паркиране на превозните средства на собствениците на имоти, попадащи в "Синя" и "Зелена" зони. Те ще са 20 на брой.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161