EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София: Наемите в крайните квартали растат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: Наемите в крайните квартали растат

mail15:07 | 27.09.2021прегледи 916 коментарикоментари 0


Увеличеният интерес към покупка на имот според експертите се дължи както на ниските лихви по депозитите, така и на склонността на хората да търсят по-сигурно, но и доходоносно убежище за спестяванията си.

Как обаче се отрази пандемията на наемите в столицата?

Промени ли пазара безработицата или пък ситуацията, в която изпаднаха повечето хора на т.нар. "хоум офис"? Ето какво показа справка на Dir.bg в сайта за недвижими имоти Imot.bg.

В централния столичен квартал "Иван Вазов" наемите на жилища се върнаха на предкризисните си нива. При тристайните апартаменти средната цена в момента е 520 евро, точно толкова е била рентата и през септември 2019-а. След периоди на скокове и спадове наемите и на двустайните жилища в квартала се "закотвиха" средно на 370 евро. Но тази сума е с над 16% по-ниска от исканата от рентиерите през януари 2020-а. 

Сходна е и ситуацията в друг централен квартал на столицата - "Лозенец". Средните наеми на двустайните жилища в този район се изкачиха до 356 евро, след като в края на миналата година достигнаха най-ниската си стойност от февруари 2018-а насам, а именно 332 евро. От началото на пандемията наемите на тези жилища се понижиха с около 6,3 на сто.

Пандемията се отрази съществено на наемите и на тристайните апартаменти в "Лозенец". От разгара на пандемията през май 2020 г. насам рентите претърпяха както възходи, така и големи спадове и в момента възлизат средно на 555 евро. И въпреки, че са близо до предкризисните си нива наемите днес са средно с около 2,6% по-ниски, отколкото преди кризата.

Как изглежда ситуацията в северозападната част на града?

Увеличението на наемите в "Люлин" 10, например надхвърля 27%, като към днешна дата средните наеми са около 307 евро. В друг микрорайон - "Люлин" 6 такъв вид апартаменти се отдават средно за 348 евро, като увеличението от началото на годината е с около 22 процента. 

Интересна е ситуацията в друг столичен квартал - "Надежда" 1. На пръв поглед в квартала се върви към "успокояване" на рентите. След пик на нивата на наемите през второто тримесечие на 2021 г. - до 332 евро от около месец насам тристайните жилища в района се отдават средно за около 285 евро на месец. Тази цена отговаря на наемите от 2018-а и 2019-а. Не такава е ситуацията обаче при двустайните жилища в района. От началото на пандемията техните наеми се увеличават с над 16,3% и днес достигат средно 242 евро. 

Сходен ръст на наемите се наблюдава и в противоположния край на града. Сравнение на наемите в "Младост" 3 показва, че пандемията им е повлияла в посока нагоре. При едностайните жилища скокът в цената от началото на кризата е с 13,6% и днес средните наеми там достигат 216 евро. При по-големите апартаменти в квартала не се наблюдава почти никакъв ефект от кризата.

В "Дружба" 2 също се наблюдава ръст на нивата на наемите. При двустайните жилища той достига близо 10% в сравнение с предкризисните нива, като такива апартаменти днес се отдават средно за 260 евро. При тристайните апартаменти увеличението в сравнение с август 2019-а е с над 6 процента. 

В кварталът, в който жилищата предимно се отдават - "Студентски град" от началото на годината се върви към плавно възстановяване на наемите. Днес те достигат средните нива от преди кризата, а именно: 237 евро за едностаен, 307 евро за двустаен и 380 евро за тристаен апартамент.

Близо до предкризисните си нива са и наемите в полите на Витоша. 

Тристайните апартаменти в "Драгалевци" отново се отдават средно за 513 евро, тези в "Бояна" и "Малинова долина" за 522 евро, а в "Симеоново" за 427 евро.

 


Тагове: София, наеми
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg