EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София лидер в оптимизиране на водата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София лидер в оптимизиране на водата

mail09:05 | 20.01.2022прегледи 586 коментарикоментари 0


София е на второ място сред населените места в Източна и Западна Европа и на шесто място в света по Индекса за оптимизиране на водата за 2021 година (The 2021 City Water Optimisation Index), изпреварвайки градове като Лондон и Копенхаген. Докладът и изработването на индекса са дело на "Икономист импакт" (Economist Impact), част от "Икономист груп" (Economist Group), съобщиха от "Софийска вода".

Класацията показва доколко успешно градовете осъществяват нужните политики, каква е изградената инфраструктура и какви мерки се предприемат за оптимизиране на ползването на водните ресурси.

Проучването обхваща 47 количествени и качествени показателя, разделени в три подкатегории - надеждност, достъпност и устойчивост. В общата класация от всички 51 градове София се нарежда на шесто място, но заема четвърто в подкатегорията "Надеждност" (Reliability) с 94,9 точки и седмо в категорията "Достъпност" (Accessability) с 90,7 точки.

В тези две групи българската столица изпреварва градовете Лисабон, Мадрид, Париж, Лос Анджелис и други.
София е и сред първите пет и по процент на свързаност на населението към ВиК мрежата. Столицата на България е четвърта след Истанбул, Франкфурт и Мелбърн.

Изследването разкрива интересни зависимости, свързани с питейната вода, нагласите на обществата за употребяване на пречистена за повторно използване вода, корелацията между благосъстоянието и качеството на водата и други.

Освен това групата "Веолия" (Veolia), от която е част "Софийска вода", запазва втора позиция в класацията на най-добрите международни компании от сектора на водните комунални услуги в Индекса за устойчивото развитие на Дау Джонс с резултат 82 от сто 100 възможни точки. Индексът Дау Джонс измерва представянето на водещи компании на Нюйоркската фондова борса в четири ключови сектора. За пети път "Веолия" е в челните позиции на престижната класация, се посочва в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 906