EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София: Инсталации за компостиране готови

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: Инсталации за компостиране готови

mail07:30 | 15.11.2013прегледи 1397 коментарикоментари 0


Зелен проект, при който ще се произвежда електричество, посети кметът на София Йорданка Фандъкова която заедно с Реналдо Мандметс, началник на отдел България в Генерална дирекция „Регионална и градска политика” на ЕК. Двете инсталации за компостиране на зелени и био отпадъци на площадка „Хан Богров”са финала на първа фаза по проекта за интегрираната система за третиране на битовите отпадъци на София. В момента строителните дейности са напълно завършени и се извършват студени проби. В началото на 2014г. ще започне експлоатацията им, каза кметът Фандъкова.
Предвижда се да се събират хранителни отпадъци от търговски обекти, ресторанти, които ще бъдат компостирани. От зелените отпадъци от парковете ще се произвежда компост за селското стопанство.
Намаляването на депонирането на отпадъците е сред основните изисквания на ЕС.
С реализирането на проекта в София ще се намали количеството на депониран отпадък. В момента 70% от отпадъците се сепарират в трите сепариращи инсталации.

В два района „Кремиковци” и „Овча купел” се изпълнява пилотен проект за разделно събиране на отпадъци. Спестените средства от депонирането на тези отпадъците на районите ще бъдат вложени в облагородяване на жилищните квартали. Вместо парите да отиват за депониране на отпадък и да се плащат на депото, ще се правят градинки, посочи кметът Фандъкова.
По отношение на инсталацията за механично-биологично третиране се очаква да бъде сключен договор за изпълнител до края на месеца. Направихме разчетите така, че да не подложим на риск усвояването на европейските средства. 19 месеца е срокът за проектиране и изпълнение на проекта за завода, посочи кметът. Срокът за усвояване на средствата е края на 2015 г./Пресцентър Столична Община
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163