EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София: pro bono услуги за бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: pro bono услуги за бизнеса

mail06:59 | 02.03.2022прегледи 714 коментарикоментари 0


Столичната общинска агенция за инвестиции предоставя пълен спектър от консултантски pro bono услуги на бизнеса, с експерти на високо ниво. Ние сме тук, за да помагаме и да сме полезни на бизнеса, заяви за БТА Мария Христова, главен изпълнителен директор на общинската агенция. 

Тя съобщи, че заради пандемията се наблюдава спад на преките чуждестранни инвеститори в нефинасовия сектор, като общата им сума към 31 декември 2020 г. е 26 228 млн. евро за страната, по данни на Националния статистически институт.  За София обаче няма изведена официална статистика, каза Христова. На фона на общия спад на инвестициите, който през 2021 г. също беше много сериозен, ние успяхме да привлечем втората по-големина индийска компания, която вече реализира своята инвестиция в София и предвижда до една година да открие до 300 работни места в сектора на автомобилната индустрия, посочи Мария Христова. Тя поясни, че става въпрос за административни дейности, съпътстващи автомобилната индустрия.

В София ще се позиционират административни, управленски и юридически кадри на индийската компания. Радваме се, че проявиха интерес към нас и успяхме да бъдем ключовата точка за контакт – ние съдействахме да ги свържем с други консултанти, съдействахме да ги разведем през бизнес площи, да им покажем с виртуален, а след това и с реален тур града ни, каза Христова. Компанията се оповава изцяло на нас по отношение например на информация за средната работна заплата в София, както и за други финансови показатели на пазара. Справихме се от „А“ до „Я“, подчерта директорът на Общинската агенция за инвестиции. 

На въпрос какво е привлякло индийската компания в България, Христова посочи, че това са добре подготвените кадри, които предлага София. Компанията търсеше специалисти с инженерни специалности, владеещи чужди езици, за успешна реализация на своята дейност. Допадна им свързаността на София, това, че е зелена, че има достъп до култура, до приятна градска среда, отбеляза тя.

Попитана какво чуждестранната компания получава като услуга от Столичната агенция за инвестиции, Христова отговори, че към агенцията компаниите по принцип се обръщат, за да научат какви са административните облекчения и стимулите за тях като инвеститори, които може да предостави Столичната община, а и държавата. Запознаваме ги с тази информация в детайли, но не само това – съдействаме им да осъщестяват инвестицията, защото е трудно, когато си сам в чужда администрация. С тях сме от първата стъпка – от предварителните прочувания на пазара, през регистрация на юридическите им дружества и ще сме с тях, докато сме им необходими, дори през цялата продължителност на инвестицията, посочи Мария Христова.

Тя съобщи, че Столичната общинска агенция за инвестиции работи и с друга немска компания в автомобилната индустрия, която иска да открие представителство у нас за управленските и административни кадри на компанията. Те обаче все още се колебаят дали да изберат София или Будапеща. Преди две седмици беше последната среща с тях, имахме много положителна обратна връзка. Много се надявам София да им е допаднала като дестинация за инвестиции, би трябвало да стане ясно до средата на март, тъй като имат желание от април да започнат самата инвестиция, съобщи Мария Христова. 

Тя посочи, че Столичната община още през 2016 г. прие Интелигентна стратегия за специализация на града, която обхваща IT сектора, така че дигиталните технологии да навлязат в пълна сила, както в живота и в ежедневието на всеки един гражданин, така и в самата администрация, и в бизнеса в София. През 2020 г. е разработена и одобрена единодушно от Столичния общински съвет Стратегията за дигитална трансформация, благодарение на което Столичната община има дирекция за дигитализация и зам.-кмет по дигитализацията, припомни Мария Христова. Тя изтъкна, че става въпрос за много устойчиви политики от страна на общината, насочени към дигитализацията на града и на услугите в администрацията. Стараем се да подпомагаме и другите общини в страната за дигиталцизацията на техните градове, каза Христова. 

Директорът на агенцията информира, че София е на второ място сред най-бързо растящите технологични центрове в Европа. Седемнайсет процента от износа на София е дело на IT сектора, в който са заети около 100 000 служители, със заплати три-четири пъти по-високи от средните за страната. През 2020 г. приходите от IT сектора в икономиката на София са 4,2 млн.лв., което го прави най-бързо развиващият се сектор. От българските технологични компании, 90 процента са в София. 30,2 процента от заетите в IT сектора работят като програмисти, а 96 процента от компаниите в сектора са позитивно настроени към това как се развива градът ни, посочи Мария Христова. Тя добави, че близо двойно е увеличен броят на техонологичните компании в София през последните години. Софийската агенция за инвестиции предлага пълен набор от административни услуги за компаниите в дигиталната сфера, които ни търсят за помощ в административните дейности. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg