EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София: 9 общински сгради с нови горивни инсталации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: 9 общински сгради с нови горивни инсталации

mail17:06 | 25.05.2016прегледи 1185 коментарикоментари 0


Горивните инсталации в отоплителните системи на девет общински сгради в София ще бъдат подменени. На встъпителната пресконференция по проекта на столичната община, финансиран по програма BG 04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, присъства заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

„Столичната община е един от отличниците по тази процедура, по която имаме сключени 34 договора с 32 общини. Една от тях с по два договора е именно София“, каза заместник-министър Станков пред участниците в пресконференцията. По неговите думи, в рамките на цялата процедура на стойност 10.440 млн. евро се финансират мерки за енергийна ефективност в 104 сгради в цялата страна.

„В рамките на проекта на София ще бъдат подменени горивните инсталации на училища, детски градини, детска ясла и детската кухня в райони без централно топлоснабдяване“, каза заместник-кметът по екология на столицата Мария Бояджийска. Така, вместо с промишлен газьол, те ще се отопляват с дървесна биомаса, добита от санитарната сеч в общинския горски фонд. „Анализ на общината, направен през миналата година, показа, че по този начин могат да се отопляват около 200 общински сгради“, поясни ръководителят на проекта Нина Макарова. Един от основните критерии за избор на сградите е в тях да бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност – подмяна на дограма, топлоизолации и други. По този начин се подобрява ефектът от подмяната на горивните инсталации.

С реализацията на проекта ще бъдат спестявани годишно по 371.9 тона емисии въглероден диоксид и близо 143 хил. лв. От столичната община изразиха надежда мерките да бъдат продължени. В момента общината подготвя нови 70 сгради, с които да кандидатства за ново финансиране.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg