EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София: 44 млн. лв. загуби за обществения транспорт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: 44 млн. лв. загуби за обществения транспорт

mail17:05 | 29.10.2021прегледи 700 коментарикоментари 0


Близо 44 млн.лв. е натрупаната загуба от столичния автотранспорт, електротранспорт и метрото към септември. Това е без да се отчита възможното увеличение на цената на газа за ноември. Към края на годината или януари догодина загубата вероятно ще е около 50-55 млн.лв. Това съобщи на брифинг пред Столичната община Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт към Столичния общински съвет /СОС/.
Ще преценим как СОС да поиска официално помощ от държавата. Защото Столичната община сама изнесе тежестта на кризата при намалял пътникопоток, при санитарни мерки, които плашат пътниците, посочи Контрера. Той съобщи, че "Метрополитен" през септември миналата година е платил сметка за електричество в размер на 1,1 млн.лева. За септември 2021 г. сметката е нараснала двойно - 2,1 млн.лв. С по-малко приходи се опитваме да предоставим същата и по-добра услуга. Без държавата да помогне няма как общината да се справи сама, подчерта Контрера. Той предлага нова актуализация на бюджета на Столичната община.
Според Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт, решението на проблема не е покачване на цената на превозните документи, защото това би довело до драстичен отлив на пътници. Зарков припомни, че броят на пътниците в метрото през миналата година е спаднал с близо 80 процента. Необходима е помощ от държавата по примера на западноевропейските правителства, които са подпомогнали градския транспорт в градовете си в периода на коронакризата. Стотици милиони евро са дадени за някои градове като Лондон например за подпомагане на обществените транспортни оператори, каза Зарков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg