EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София: 300 станции на мобилните оператори забранени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: 300 станции на мобилните оператори забранени

mail16:40 | 29.03.2012прегледи 312 коментарикоментари 0


В София има забрана за използването на 300 базови станции на мобилните оператори. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” по bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Това са почти една трета от станциите в столицата. Министерството ще спира тока на клетките, като е дало възможност на операторите това да става по график, за да може да обслужват клиентите си. Сезиран е и главният архитект на столицата. МРРБ е поискало от Столична община и информация дали те са законни, т.е. имат ли разрешение за строеж. И дали отговарят на изискванията за отстояние и монтаж. Незаконните трябва да бъдат премахнати, а останалите, за да бъдат използвани, да изпълнят изискванията за експлоатация. Павлова каза, че проверката на министерството идва по искане на прокуратурата. Инициативен комитет на граждани от години се бори с базовите станции в София. Те посочват вредата от тях за хората с алергии и други заболявания.
Около 200 станции са поставени върху стълбовете на контактната мрежа и по стълбовете за уличното осветление. Нито една молба за ползването им обаче не е подадена в общината", каза Вили Лилков, заместник-председател на Столичния общински съвет. И нито една стотинка не е получила общината от това. А ползването поставянето им върху контактната мрежа е абсолютно забранено по закон.
Министър Павлова каза, че няма вариант за процедура по узаконяване на незаконните базови станции, ако се окаже, че има такива. Ако нямат разрешение, те трябва да бъдат премахнати. Едва след това могат да подадат документи в общината и да чакат разрешение да бъдат изградени отново.
Но по думите й, мобилните оператори са наясно и имат готовност да премахнат станциите, които не отговарят на изискванията.
Вярвам, че ще бъдат коректни към своите потребители, каза Павлова.
Тя добави, че разбира хората, които се притесняват от антените на операторите, които са в близост до дома им. Самата тя призна, че би се притеснила, ако пред прозореца й има антена.
Рязането на кабели започва на 17 април
Акцията срещу висящите кабели на интернет доставчиците и кабелните оператори е разкрила много нарушения – 55 са влезлите в сила заповеди за премахване, а общо издадените са над 450. А всяка заповед може да касае цели квартали. Павлова уточни, че забраната важи само за населени места с над 10 хиляди жители. И е още от 2007 година. В идеалния център на София кабелите вече са премахнати, а в цялата област Смолян нямало нито едно нарушение. Най-късно от 1 юли ще може да се кандидатства за финансиране за саниране на сградите, съобщи още Павлова. Това може да стане само след решение на общото събрание на етажната собственост. Програмата се отнася само за многофамилни жилищни сгради –минимум на три етажа и с минимум шест отделни жилища (или ателиета) в сградата. Над 700 хиляди жилища трябва да бъдат обновени. В момента текат търгове за избор на проектни мениджъри и за енергийно и конструктивно обследване. Със средствата, с който министерството разполага, ще може да бъдат санирани около 180 сгради – или около 6 хиляди жилища.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg