EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София: 250 млн.евро пести Заводът за боклук

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: 250 млн.евро пести Заводът за боклук

mail10:03 | 30.10.2017прегледи 7065 коментарикоментари 0


Ръководителят на отдел "Кохезионна политика и екооценки" в ГД "Околна среда" на ЕК Джордж Кремлис провери работата на инсталацията за механично-биологично третиране на битовите отпадъци на София. Той беше придружен от кмета на София Йорданка Фандъкова и от министъра на околната среда и водите Нено Димов.
    След обиколката на инсталацията за третиране на отпадъци кметът Йорданка Фандъкова посочи, че за две годни около 600 хиляди тона смесен битов отпадък са преработени в завода. Само от началото на тази година имаме преработени над 252 хиляди тона отпадък, каза тя. Нашата голяма амбиция е да можем по-бързо да изградим третата фаза на инсталацията, която всъщност е построяването на инсталация за оползотворяване на RDF горивото на площадката на ТЕЦ - София, в "Топлофикация" - София, коментира Фандъкова. Тя отбеляза, че вече са готови с разчетите и са на финала с подготовката на документите, като се надява да приключат с тази дейност до края на годината. Очаква се от RDF горивото да се произвежда топлоенергия за 30 000 - 40 000 домакинства и електроенргия за между 20 000 и 30 000 домакинства.
    С работата на завода до този момент е осигурено намаляване на депонираните количества отпадък с над 80 процента. Общо персоналът и външните специалисти на завода са около 150 души, от тях около 30 са високо квалифицирани специалисти, ръководители, много от тях са млади хора.
    Джордж Кремлис напомни, че преди две години е бил тук на откриването на завода, който той определи като втория най-важен завод в ЕС в областта на екологията, който работи. Това съоръжение е с огромен потенциал, който може да бъде доразвиван и надграждан, коментира Кремлис. Според него с работата му се спестяват около 250 млн. евро. Експертът посочи, че очакват скоро да започне изграждането на проекта "София - 3" - площадката за изгаряне на RDF гориво. Надяваме се, че в следващия програмен период на Оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ ще има и "София - 4" - проект за разширение на топлопреносната мрежа на "Топлофикация".
    Министър Нено Димов отбеляза, че това е едно от двете най-модерни съоръжения за третиране на отпадъци в Европа. Той посочи, че имат много добра комуникация с общината и се надява до края на годината да приключи документално третата фаза. Ще направим всичко необходимо да започнем максимално бързо изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF гориво, защото тя ще спомогне за намаляването на замърсяването с фини прахови частици, коментира Димов.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 946