EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сондират мнения за доплащането в болниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сондират мнения за доплащането в болниците

mail09:20 | 14.10.2010прегледи 991 коментарикоментари 0


Новият здравен министър Стефан Константинов предупреди тази сутрин в студиото на bTV, че чудеса в здравеопазването няма да се случат, предаде News.bg.Дори, по думите му, от нова година почти нищо няма да се промени.
"Трябва да е ясно - държавата е бедна, пари няма, а щом не работи икономиката, няма как и държавата да стане богата", обясни Константинов. Като основна своя цел той посочи въвеждането на ред.По думите му на хората им трябва яснота - какво, къде и как му се предлага, съответно в тази информация трябва да съдържа и цената.
По отношение на доплащането в студиото на bTV министър Константинов беше предпазлив и предупреди три пъти, че всичките му думи са само предложение и в момента се сондира общественото мнение. Той открои, че е склонен да предложи 50% доплащане за пациентите при липса на направления. Неговите очаквания са, че в обществото има нагласа да приеме този процент, но подчерта:
„Ако реакциите не са добри, няма да приемаме това”, уточни здравният министър .
Именното идеята за доплащането в болниците 20% и публичното й оповестяване преди да обсъждането й с парламентарната група на ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов стана основния мотив за оставката на втория здравен министър проф. Анна-Мария Борисова.
Според коментара на Константинов днес в момента здравния модел в момента в България е „ултрасолидарен и затова несправедлив".
Като пример за несправедливостта министърът посочи голямото количество безработни и голямото количество държавни служители, за които също не е плащано, защото държавата по принцип не е добър платец.
„Когато бях студент, ни караха да учим марксизъм", обясни Стефан Константинов и каза, че принципи от комунистическата идея са валидни и до днес в здравната система.

Снимка: БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg