EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Соларни панели на автобус Дортмунд -Лондон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Соларни панели на автобус Дортмунд -Лондон

mail07:30 | 18.02.2020прегледи 748 коментарикоментари 0


Европейският превозвач FlixBus монтира соларни панели на своя “зелен” автобус, който оперира между Дортмунд и Лондон. Соларните панели генерират слънчева енергия за елекричеството, ползвано от автобуса. Това намалява ефективно потреблението на гориво и емисиите на СО2.

Соларните елементи, монтирани на покрива са свръхтънки и леки, за да предотвратяват въздушното съпротивление. Посредством контролер, регулиращ зареждането, монтиран в автобуса, соларните елементи на покрива могат да осъществяват връзка с алтернатора на автобуса. Алтернаторът зарежда акумулатора, като използва гориво. С въвеждането на новата технология, това вече се извършва с помощта на слънчева енергия, като така се облекчава работата на алтернатора. По време на изпитателния период на 100 км бяха спестени средно 1,7 литра дизелово гориво. Със средно изминато разстояние от 600 км на ден, това представлява 10 л спестено гориво дневно. Очаква се соларните панели да произвеждат повече енергия през лятото

Акумулаторът, на свой ред, осигурява енергията, необходима за цялата електроника в автобуса. Както е обичайно за автобусите на дълги разстояния, освен слънчеви панели, те са оборудвани и с USB портове, електрически контакти, климатизация, безжична мрежа и мултимедийна развлекателна система. Поради използването на новата технология, цялото това оборудване в автобуса вече се захранва от слънчева енергия. По този начин, с възобновяема енергия работи не само електрониката в автобуса, но също така се покрива и консумацията на ток, използван от пътниците. Така пътуващите могат да зареждат своите мобилни устройства с възобновяема енергия, а именно от слънцето, огряващо “зеления” автобус.

При този пилотен проект FlixBus работи с TRAILAR - британска компания, която предлага новаторски транспортни решения за намаляване на вредното въздействие върху околната среда на търговските превозни средства. Гъвкавите соларни елементи бяха специално разработени за използване в транспортния сектор и вече се използват за камиони и услуги за доставки. FlixBus е първата компания, която прилага тази технология за международни автобуси на дълги разстояния.

Фактори като маршрута на автобуса и сезона оказват въздействие върху ефективността на технологията. Понастоящем автобусът пътува два пъти седмично от Дортмунд до Лондон. От април автобусът ще пътува още по-често и дори ежедневно през периодите на отпуските.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg