EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Соларна инсталация вместо енергийна бедност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Соларна инсталация вместо енергийна бедност

mail07:43 | 11.06.2017прегледи 2392 коментарикоментари 0


Нараства позитивното социално значение от въвеждането на соларни панели в домовете, а в някои страни енергийните помощи се заменят с изграждането на такива инсталации

Домакинствата играят все по-важна роля при навлизането на възобновяемите енергийни източници, а инсталациите в някои европейски страни като Германия и Великобритания вече надминават 1 милион. Освен екологичен, този процес има и силен социален аспект, а в някои страни вече се тества социалното подпомагане на граждани чрез изграждането на соларни панели в домовете им.

Това са някои от изводите от конференцията „Енергийни граждани в Европа – къде сме ние?“, която се проведе в София. Организатор на събитието е международната екологична организация „Грийнпийс“- България, а сред участниците в него бяха представители на Българската соларна асоциация, Асоциация „Активни потребители“, Център за енергийни решения и др.

Използването на соларни панели и други възобновяеми енергийни източници от домакинствата има както екологичен, така и значим социален ефект, тъй като то води до значително понижаване на сметките за електроенергия. Такис Григориу, представител на „Грийнпийс“- Гърция разказа за опита на южната ни съседка, в която вече се тества предоставянето на соларни инсталации вместо социални помощи. Моделът е много по-устойчив от ежегодното предоставяне на финансови средства, защото с еднократна инвестиция решава енергийните проблеми на уязвимите групи в дългосрочен план. В добавка, дава се възможност на тези хора да възвърнат достойнството си и да не разчитат на финансови средства за отопление, например, от другаде.

В Гърция има близо 41 500 домове, снабдени със соларни системи, въпреки усложнената икономическа ситуация в страната в последните години. В България броят на тези домакинства е малко над 2000. В Германия и Великобритания броят на домакинствата, увеличили своята енергийна независимост по този начин надвишава 1 милион, въпреки че страните са в северозападната част на Европа, където имат и по-малък слънчев потенциал.

„Практиката в редица държави показва, че използването на соларни панели от домакинствата има ползи както за околната среда, така и за икономиката, и обществото като цяло. Това е ситуация, от която печелят всички и ние се надяваме българските институции да осъзнаят ползите от този модел за обществото и за планетата ни и да подкрепят неговото навлизане“ - посочва Меглена Антонова, част от екипа на „Грийнпийс“- България.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg