EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сокар проучва газовия сектор в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сокар проучва газовия сектор в България

mail14:03 | 10.04.2018прегледи 4515 коментарикоментари 0


Представители на СОКАР бяха на работно посещение в София, за да обсъдят с българските институции детайли около възможността да участват в развитието на газовия сектор у нас. От азербайджанската държавна нефтена компания потвърдиха намерението си инвестират в газоразпределителната мрежа на територията на България, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Интересът за участие на СОКАР в газификацията на българските градове бе заявен по време на среща в Баку между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев през януари. Азербайджанската държавна нефтена компания вече е инвестирала успешно в този сектор в Грузия и може да приложи опита си и в България.

Представителите на СОКАР поставиха пред българските експерти от Министерството на енергетиката редица въпроси, свързани с нормативната уредба при газоразпределението, помощите за домакинствата, избрали природния газ за енергиен източник, конкурентните предимства на газа спрямо други източници за отопление и други.

На среща в Комисията за енергийно и водно регулиране бяха обсъдени детайли около регулаторната рамка и лицензирането на газоразпределителните дружества. По време на срещата в Министерството на енергетиката министър Петкова информира представителите на СОКАР за напредъка по реализацията на проекта за изграждане на газова връзка Гърция-България. Тя увери, че обществените поръчки по проекта се изпълняват в срок.

Десет компании подадоха заявления за участие в процедурата за избор на доставчик на тръби и предстои да бъда избран изпълнител. "Работим упорито, за да въведем в експлоатация интерконектора Гърция-България до края на 2020 г. Проектът е залегнал в управленската прогарама на настоящето правителство и е със статут на проект от национално значение", каза Петкова. Мурат Хейдаров, съветник на президента на СОКАР, информира българския енергиен министър за реализацията на проектите ТАП и ТАНАП, като подчерта, че те се изпълняват съгласно утвърдените графици. Очакваме след изграждане на интерконектора Гърция-България първите доставки на природен газ от Азербайджан за Европа да бъдат реализирани през 2020 г, подчерта Хейдаров. Азербайджанската делегация пристигна у нас с откритата през м. януари тази година директна самолетна линия Баку-София.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg