EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Совалки за нов кабинет. ГЕРБ отказва?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Совалки за нов кабинет. ГЕРБ отказва?

mail15:20 | 30.11.2016прегледи 2345 коментарикоментари 0


Не смятаме, че 43-я парламент има политическа сила която може да поеме мандат заради всички тези различия, а днес те бяха показани по много ясен начин при обсъждането на бюджета. Това заяви по време на брифинг в парламента народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, след извънредно заседание на парламентарната група. „Ние разглеждахме възможността да подкрепим мандат, ако бъде връчен Реформаторски блок или Патриотичен фронт, без да участваме във властовите позиции в съответните министерства и с най-важната фигура – министър-председателя”, подчерта Цветанов. „Не може да бъдем заложници на принципите, които има политическа партия ГЕРБ и да изпълняваме политики, които не съответстват и не кореспондират с цялостния модел на развитието на държавата”, допълни още той. По думите му причината за решението на ПГ на ГЕРБ е бюджетът за 2017 година. „Бюджетът на държавата дава възможност да се правят реалните политики. Точно за това сме достатъчно обезпокоени от начина, по който върви дебатът в пленарна зала”, допълни още Цветанов.

Този обрат в позицията на ГЕРБ дойде малко след обед, когато се гласуваха различни предложения в бюджета на ДОО за 2017 година. Основното разногласие дойде от желанието на ПФ да предложи увеличение на минималната пенсия на 300 лв. или на 200 лв. И двете предложения бяха отхвърлени в пленарна зала, но това изглежда провокира промяната в предварителното мнение, че ГЕРБ ще подкрепи ново правителство в действащия парламент.

Минути след казаното от Цветанов лидерите на ПФ критикуваха отново ГЕРБ.

За пореден път има някаква промяна в генералната линия на ГЕРБ. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Заставаме пред вас, за да изразим позицията на „Обединените патриоти“ по повод на твърденията, които бяха изказани и които не приемаме по никакъв начин“, каза той и определи поведението на ГЕРБ като „нищо ново“. "Не мисля, че има нужда да се аргументирам в тази посока“, заяви Симеонов. Той припомни, че на Патриотите не им е хрумнало днес да внесат предложенията за 300 лв. минимална пенсия, както и другото предложение като подвариант за това. "Колегите от ГЕРБ много добре са запознати с тези наши предложения. Това не са нови предложения, в частност на Патриотичния фронт. Такова предложение Патриотичният фронт направи на 1 декември 2015 г. Нищо ново няма и по никакъв начин тези наши предложения не могат да бъдат повод за кардинални решения за колегите от ГЕРБ", заяви Симеонов.

Учудихме се на извънредния брифинг на колегите от ГЕРБ, напънаха се и родиха няколко неистини. Това каза Красимир Каракачанов, заместник-председател на парламента и лидер на ВМРО. „Неистина е, че ние искаме да повишим всички минимални пенсии, включително цитирам г-жа Менда Стоянова на хората ,които не са учили и не са работили“, заяви Красмир Каракачанов. По думите му втората неистина, е че са искали да увеличат най-ниските пенсии за сметка на тези, които са плащали осигуровки за по-високи пенсии. „Нашите предложения бяха четени от трибуната. Неистина е също така, че това щяло да взриви бюджета“, посочи Каракачанов. По думите му има един 1 млрд. излишъци да се раздадат на фирми около ГЕРБ за санирането има, а за пенсионери няма. Каракачанов каза, че от Патриотичния фронт не са поставили изневиделица въпроса за пенсиите, тъй като този въпрос е третиран в Програмата за устойчиво развитие.

*****************************

Същевременно ден след Консултативния съвет при президента ПФ започнаха сондажи за нов кабинет. Как се развиха те?

Парламентарно представените политически сили трябва да надмогнат моментните емоции, да надскочат тяснопартийните интереси и да потърсят формула за създаване на правителство. Тази позиция изрази президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Държавният глава отново подчерта, че според него настоящото 43-ото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата.

„Въпреки изрично декларираните намерения на първата и на втората по големина политически сили да върнат веднага връчения им мандат, аз продължавам да се надявам и да работя за това да бъде реализиран третият мандат и да не допуснем страната да изпадне в парламентарна криза“, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че е готов да изпълни конституционните си правомощия и от 2 декември /петък/ ще пристъпи към връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Държавният глава апелира също така политическите партии да се поучат от кризите през изминалите години и да коригират допуснатите грешки. „През 2018 г. предстои българското председателство на Европейския съюз. Това е една огромна отговорност.  Затова искам да се отнесем по един изключително отговорен начин към идващото председателство“, заяви още президентът.

Обединените патриоти са започнали политически сондажи в търсене на подкрепа за съставяне на правителство, ако са третата сила, на която президентът връчи проучвателния мандат.
Говорим с реформаторите и с други, без ДПС и ДОСТ, но не за мандат, защото такъв още не ни е връчен. Готови сме да поемем отговорност пред нашите избиратели, те не са ни пратили тук да играем в някаква политическа рулетка, а да изпълним дълга си , обясни пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов. И уточни, че под дълг разбират, след като има риск държавата да бъде хвърлена в безвремие и в криза, да се направи и невъзможното това да не бъде допуснато, макар, че коалицията им е във възход и предсрочни избори за НС биха били в полза на патриотичното обединение.
Като първо условие ПФ да приеме мандат и да състави правителство са минималните пенсии.
След като получим мандата, ще отидем доброжелателно и при ГЕРБ, и при БСП, и отново ще поставим искането за участие в национално отговорно правителство с професионалисти, а не с политически лица, посочи стъпките Симеонов. Но уточни, че не става дума социалистите и партията на Бойко Борисов да са заедно в един кабинет, а по-скоро да посочат техни представители с нужната квалификация.
Лидерът на НФСБ отбеляза също, че след вчерашния КСНС не са говорили с премиера в оставка, но повтори, че биха поканили Владислав Горанов да остане финансов министър, въпреки че той вече е заявил нежелание. Като цяло Валери Симеонов предпочитал министрите да са хора от бизнеса и не се притеснявал, че ще ги обвинят в защита на бизнес-интереси и кръгове.
Симеонов добави, че ще подкрепят и кабинет на РБ, но след като уточнят приоритетите и програмата на новото правителство, която не трябвало да се различава много от тази, по която в момента работи управляващото мнозинство.
На въпрос дали лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов може да бъде министър-председател, той отговори: Тази пикантерия я оставете за по-жълти предавания, първо да изчакаме дали ще ни бъде връчен мандат, защото това не е сигурно.
Животът на правителство, съставено от ПФ, Валери Симеонов обвърза с подкрепата в 43-то НС. Ако получим подкрепата, не само като физически лица, а на програмата, която ще предложим да бъде разписана, както направихме преди две години, кабинетът ще може да завърши мандата на сегашния МС, смята той. Държим да се изпълняват документи, аз не съм видял провал на програмата, зад която застанахме преди две години, подчерта председателят на ПГ на ПФ. Симеонов посочи, че в момента сме пред избори не заради лоша програма и неработещо НС, а заради поредица управленски и личностни грешки.

Много скоро ще има яснота дали ние бихме опитали да реализираме мандат. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок /РБ/ Найден Зеленогорски пред журналисти в парламента. Той посочи, че в момента реформаторите работят основно за предсрочни избори, които се очертава да бъдат в края на март или началото на април.
Зеленогорски не се тревожи, че президентът Росен Плевнелиев няма да даде мандата на Блока. Аз бих се тревожил като гражданин, ако има политическа сила, която от днес за утре решава, че има сили и кураж да вземе мандат и да го реализира, каза той. Според него това са доста хазартни действия, които не са характерни за дясна политическа сила. Зеленогорски смята, че има достатъчно време и реформаторите трябва да анализират ситуацията и да решат по коя политическа програма да продължат.
За нас, ако има правителство, то трябва да продължи по програмата, с която беше създадено настоящето, действащо правителство в оставка, с известни минимални корекции, каза той. Зеленогорски отбеляза, че РБ е консервативна дясна партия и са за консервативен бюджет, затова няма да подкрепят големи харчове и не биха поставили под съмнение финансовата стабилност на дръжавата. По думите му последното нещо, което биха допуснали, е харчове, които биха съборили държавата.
Зеленогорски посочи, че освен РБ и Патриотичния фронт /ПФ/ БДЦ също били склонни да реализират мандат, ако им бъде възложен от президента. Управлението на държавата не е някаква шега и някаква игра от днес за утре, за шест часа да правим правителство и да управляваме, отбеляза той.
В отговор на въпрос Зеленогорски посочи, че ако РБ вземе мандата и го реализира, хоризонтът на правителството ще бъде две години, иначе не си заслужава. Той смята, че хоризонт по-малко от две години означава, че страната няма да се подготви за председателството на ЕС и ще пропусне най-важния момента в новата българска история.

БСП счита, че страната трябва да върви към предсрочни избори, като те да бъдат в края на март 2017 година, това каза лидера на социалистите Корнелия Нинова.

Премиерът в оставка Борисов не изключи вчера кабинет с мандат на ПФ или РБ да бъде подкрепен от ГЕРБ, но партията няма да участвува със свои министри.

Има хипотеза да се състави кабинет в рамките на този парламент. Най-вероятно, той ще е с мандата на Патриотичния фронт, подкрепен от Реформаторския блок. Това каза днес по БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той допълни, че партията има морален ангажимент да подкрепи правителство на Патриотите и Реформаторите, ако то изпълняват приоритетите на кабинета "Борисов" 2. Цветанов подчерта, че ГЕРБ няма да поставя условия да има министри и е изключено Борисов да е премиер на правителство, което не е направено след нови избори. Според него най-важното е да се избегне политическа криза в средата на 2017 година, защото ако това стане, България трябва да се откаже от предстоящото председателство на ЕС. Той допълни, че това може да се избегне, дори да се стигне до предсрочни избори, когато ще имаме ново правителство през април - май. Цветанов изтъкна още, че стабилността на държавата е важна, а тя зависи от това да има приходи в бюджета, като в този смисъл новия кабинет трябва да гарантира, че те ще продължат да растат. 

***************

В ранния следобед Бойко Борисов пристигна в Будапеща по покана на унгарския премиер Виктор Орбан.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg