EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Собствеността върху аптеките се заплита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Собствеността върху аптеките се заплита

mail19:17 | 20.05.2009прегледи 1208 коментарикоментари 0


crushing_tablets1Европейският съд подкрепи ограниченията относно собствеността върху аптеките, като постанови, че е работа на страните-членки да определят законово кой може и кой не може да притежава аптеки, съобщи EUobserver.
След жалба от 2006, когато в Саарланд, Германия аптекарски асоциации се противопоставят на откриването на аптека Doc Morris, холандско звено на германската верига Celesio, местният съд отсъжда, че откриването на аптеката е незаконно. Случаят стига и до Европейския съд, а ЕК го моли да отмени подобна присъда, издадена в Италия.
Българският фармацевтичен съюз поиска отново само фармацевти да откриват аптеки. Режимът за собствеността на аптеките в страната е променян няколко пъти, като през юли 2008 се даде право на всеки, който пожелае, да отвари аптека, но не повече от четири. В момента в парламента се обсъжда нова поправка, която ще отмени ограничението.
Правото на свободно установяване и свободно движение на капитали не е в противоречие с националното законодателство, което забранява на лица, които не са магистър-фармацевти, да притежават аптека или да извършват аптечна дейност, аргументира се Европейския съд вчера.
Според фармацевтичния съюз узаконяването на веригите с аптеки ще унищожи малкия и среден бизнес в тази сфера и ще затрудни достъпа на пациентите до лекарства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145