EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сняг блокира Балканите + България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сняг блокира Балканите + България

mail06:40 | 18.01.2016прегледи 1940 коментарикоментари 0


Сняг, бури и ниски температури блокираха Балканите. В Македония силните снеговалежи предизвикаха проблеми и блокираха западната част от страната, където снежната покривка достигна половин метър, докато в останалите райони измерената дебелина бе около 20 см. В продължение на часове беше забранено движението на товарни автомобили по направленията Крива Паланка - Деве Баир (граничният пункт с България), Струга - Кафа Сан (граничният пункт с Албания).
Затворени бяха пътните участъци Маврово - Дебър, Стража - Кичево, Тетово - Попова Шапка, както и проходите Гявато и Пресека. Силните снеговалежи предизвикаха проблеми в Битоля, в южната част на страната, където паднали дървета скъсаха жици и затвориха пътища.
В Румъния 12-часови валежи предизвикаха снежни виелици и затвориха пристанища. Дебелината на снежната покривка надхвърля половин метър. Голяма част от населените места в южната част на страната са без ток. Над 6000 полицаи и пожарникари са ангажирани с отстраняването на предизвиканите проблеми.
Сняг, вятър и ниски температури господстват в цяла Сърбия. Очаква се снежната покривка в сръбската столица и в централната част на страната да достигне до 30 см, а в планинските райони до 60 см. Сръбските метеоролози предупреждават за предстоящо падане на температурата, като от понеделник най-високите стойности няма да надхвърлят минус 8 градуса.
В Хърватия бурни ветрове и проливни дъждове станаха причина за затваряне на мостове, преустановяване на движението по част от магистралите и пътищата в страната. Затворена е адриатическата магистрала в участъка между Свети Рок и Масленица, като в други участъци е разрешено преминаването само на автомобили със специален режим - пожарни, бърза помощ и полицейски автомобили. Затворен е мостът „Франьо Туджман" в Дубровник. Хърватският автомобилен клуб се обърна към водачите да пътуват само със зимно оборудване на автомобилите си заради очакваните снеговалежи и ниски температури.

България

Валежи от дъжд и сняг предизвикаха редица проблеми в електрозахранването и предвижването по пътищата в страната. Ситуацията постепенно се нормализира.
Община Смолян обяви бедствено положение, след като водите на реките Черна и Арда преляха. Заради натрупания сняг бедствено положение бе обявено и в Община Свищов. Там повечето села останаха без електрозахранване и водоснабдяване. Бедствено положение е обявено и в Община Две могили.
Силният снеговалеж причини редица затруднения и аварии в електропреносната мрежа. По данни на Министерство на енергетиката над 450 хиляди абоната в цялата страна останаха без ток. Падналият сняг блокира движението за товарни автомобили през Прохода на Републиката. Въведено бе ограничение в движението за товарни автомобили над 12 тона по републиканските пътища и част от проходите в страната. Критична бе обстановката на прохода „Петрохан”, където паднала лавина затрупа пътното платно. Часове наред екипи на Агенция „Пътна инфраструктура” разчистваха падналия сняг.
По цялата републиканска пътна мрежа се извършваше обработка на пътните платна. На магистрала „Струма” ТИР се завъртя при 315 км. и препречи движението на автомобилите в посока Дупница. Затруднения имаше и в област Стара Загора. Пътят Шейново – Дунавци остана затворен за целия ден, но въпреки това в участъка бяха навлезли автомобили. Екипи на Областното пътно управление работиха за извеждането им.
Частично бедствено положение обявиха и в Рудоземска община – за град Рудозем и село Рибница, където нивото на река Арда се е повишило с около 5 метра за няколко часа.източник:агенция Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg