EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Смяна на пломбите на 11 хил. бензиноколонки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Смяна на пломбите на 11 хил. бензиноколонки

mail15:05 | 20.08.2015прегледи 2591 коментарикоментари 0


Заместник – министърът на икономиката Даниела Везиева участва в проверка и препломбиране на бензиностанция в Пловдив, заедно с ръководството и експерти от Български институт по метрология (БИМ). Препломбирането започна от сряда следобед по разпореждане на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски. При първата проверка бе установено, че едната от двете колонки на бензиностанцията, която продава дизел отчита по-голямо количество от реалното. При зареждане в нивомер от 20 л. беше установено, че колонката отчита 100 мл. повече от реалното. Колонката беше спряна и обозначена със знак "Х" съгласно глава 4 на Наредбата за контрол на средствата за измерване. Другата колонка на бензиностанцията продаваща бензин беше препломбирана.
Зам.- министър Везиева обясни, че целта на започналото препломбиране е да се засили контролът върху количеството и качеството на горивата. Тя посочи, че на препломбиране подлежат над 11хил. бензино и газоколонки.
Препломбирането започна след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива. Зам.-председателят на БИМ Паун Илчев поясни, че целта на проверките е да се предотвратят нарушения, като например отчитане на зареждане на 60л. в резервоар за 50л.
По наредба собствениците на бензиностанции, при които има открито отклонение имат 14 дни за подаване на заявление за поставяне на нова пломба. Паун Илчев обясни, че най-честите нарушения са именно при честите ремонти на колонки, при които се поставят временни пломби, които не са калибровани от БИМ.


КЗК проверява

Проверка за картел поиска премиерът Бойко Борисов от Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ като припомни, че още в края на юни е препоръчал да бъде направен секторен анализ на цените на бензина и дизела.Комисията е събрала вече информация, каза в предаването на БНР „Преди всички“ говорителят на КЗК – Марио Гаврилов, но отказа да коментира, преди да е приключила окончателно работата по този секторен анализ:Когато приключим, можем да направим извод дали има съмнения за картел на пазара на горивата или няма такива съмнения. Едва след това да стартира производство по установяване на картел в този пазар, каза Гаврилов. Той не се ангажира с краен срок за приключване на този анализ и направи сравнение с Германия: В Германия – една доста уредена държава, един подобен анализ на пазара на горива отне около две години.

До петък КЗК ще изпрати на премиера и на правителството междинна информация: На този етап все още не можем да дадем конкретен,ясен и окончателен отговор на въпроса, който беше поставен., подчерта отново той Марио Гаврилов и отново подчерта.

Андрей Делчев – изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация коментира в ефира на „Хоризонт“, че КЗК ще излезе с извода за липса на картел: През последните няколко години са правени два анализа на КЗК за наличие на картел в петролния сектор. И в двата случая КЗК установи не само, че няма картел, но и обратно – има остра конкуренция на пазара. А от тогава, от последната проверка, на пазара навлязоха нови големи грачи, така че, аз наистина мисля, че КЗК ще излезе със сходен извод по отношение на липсата накартел, защото пазарът е много конкурентен в този бизнес, даже изключително конкурентен.

Андрей Делчев посочи, че проблемът с контрола на бензиностанциите е свързан с т. нар. ведомствени бензиностанции, които по думите му представляват над 30 процента от пазара на горива:

Само за сравнение, регистрираните търговски обекти за търговия с горива – бензиностанции, са някъде около 2 600 – 2 700. От тях членовете на петролната и газова асоциация, т.е големите вериги, притежават около 1 500, останалите са независими. Ведомствените бензиностанции, само тези, които са регистрирани, защото МФ наскоро поиска да се регистрират, са над 6 000. Според нас са над 15 000, т.е – много от тях въобще не са регистрирани. По отношение на процента на този откровено сив сектор, според МФ, той е между 30 и 30 процента. Ние няма как да имаме по-точни данни от държавата. Делчев изрази надежда, че този път правителството ще отиде докрай в мерките срещу ведомствените бензиностанции.

Цените на петрола на международните пазари достигнаха до 6 годишен минимум, съобщи Bloomberg.
Котировките на октомврийските фючърси на суровия петрол „Брент“ на лондонската борса са се снизили за денонощие с 0.5% и достигнаха но 47.9 долара на варел. Петролните запаси на САЩ за миналата седмица са се увеличили с 2.62 млн. варела до 456 милиона, съобщиха от министерството на енергетиката на страната, което е една от причините за падането на цените.
Според международните експерти колебанията на цената на петрола в последните седмици са свързани с установяването на нова равновесна цена.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014