EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СМТ:Опасни текстове в ЗЗК & търговските вериги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СМТ:Опасни текстове в ЗЗК & търговските вериги

mail09:08 | 10.06.2015прегледи 2150 коментарикоментари 0


Редица опасни текстове трябва да бъдат редактирани или да отпаднат от проектопромените в Закона за защита на конкуренцията, известни също като „Закона срещу търговските вериги”, по време на второто им четене в икономическата комисия на парламента, за да не увредят тежко българската икономика. Такива са въвеждането на понятието „значителна пазарна сила”, контролът върху типовите договори от Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, забраната на услуги от търговците към доставчиците, намесата в ценообразуването и регулациите за собствените марки на търговските вериги. Това се отбелязва в  становището на Сдружението за модерна търговия, обединяващо най-големите търговски вериги в България.
В същото време някои от редакциите на проектозакона, внесени от депутати от няколко парламентарни групи, предлагат конструктивни мерки, които няма да навредят на потребителите, производителите и търговците и няма да влошат бизнес средата. Такова е предложението за създаването на Национален консултативен съвет за по-добро функциониране на веригата от доставки на храни под председателството на министъра на земеделието и храните и помирителна комисия към него, която да съдейства за разрешаването на спорове между производители и търговци на храни, включително във връзка със спазването на добрите практики в бранша и с прилагането на нелоялните търговски практики. Други примери за позитивни предложения са забраната да се предлага и закупува стока на и от трети лица, забраната да се предоставят същите или по-добри търговски условия на трети лица, забраната на възнагражденията за услуги, които не са реално предоставени, забраната за прехвърляне на неоправдан или непропорционален търговски риск към една от страните, казват от СМТ.

Според сдружението, ако влязат в сила промените в закона, това може да стигне до повишение на цените до 40% и повече.
 

Опасните текстове
Последствията от приемането на цитираните опасни текстове във вида, в който бяха одобрени на първо четене в пленарната зала на парламента, ще бъдат изключително вредни за българските потребители и производители в следните аспекти:
• Значителното увеличаване на рисковете и административните разходи, както и забраните на доказани търговски механизми ще вдигнат цените на хранителните стоки и ще насърчат търговците да ограничат доставките от български производители и да увеличат вноса на храни.
• Ще бъдат засегнати най-уязвимите групи от населението - пенсионери, безработни и социално слаби, тъй като икономическата теория и практиката в други страни потвърждават, че такива държавни интервенции предизвикват покачване на цените на хранителните стоки. Така е станало във Франция след приемането на закона „Галан”.
• Въпреки, че текстовете се представят като защита на българските производители, те повече от очевидно целят преразпределяне на пазара на дребно в страната. Това е лобистка инициатива, чиято цел е да бъдат притиснати големите международни инвеститори да се оттеглят от България, а бизнесът им да бъде изкупен изгодно.
Ето защо приемането им би било ясен знак към международната инвестиционна общност за влошаване на икономическата среда у нас. От българската държава се очакват предвидимост и осигуряване на условия за развитие на конкурентна бизнес среда, а не административно налагане на свръхрегулации и забрана на успешно работещи в цял свят бизнес модели.
• Цитираните проектопромени в ЗЗК са и грубо нарушение на европейското законодателство, по-специално в частта за свободата на установяване, което води и до значителен риск от наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

 Как биха се променили цените при влизане в сила на промените в ЗЗК. Изчисленията са правени  от EconomyNews.bg, като са избрани посочените стоки, предлагани на най-ниските цени в съответната верига. Цените на сиренето, кашкавала и колбасите са за кг/лв. Първата цифра в колонките е текуща цена, втората е при 40% повишение.

 


Тагове: СМТ, текстове
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg