EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Смолян с неизгоден договор за сметосъбиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Смолян с неизгоден договор за сметосъбиране

mail17:34 | 12.02.2016прегледи 1565 коментарикоментари 0


Бюджетът за сметосъбиране в Община Смолян надхвърля с 500 000 лв. този от миналата година и с близо 2 млн. лв. от началото на подписване на договора с фирмата- изпълнител „Титан Клинър” ООД. Това заявиха на брифинг общинските съветници от Коалиция за развитие на Смолян /КРОС/  Кирил Асенов, инж. Кирил Хаджихристев и инж. Валентин Цолов.

За този проблем представителите на КРОС алармираха многократно и това бе причина да не подкрепят общинския бюджет, който беше приет без техните гласове в края на миналата седмица.

Представителите на втората по големина група в ОбС на Смолян намират аналогия с нашумелия случай във Велинград, където сметките на общината са запорирани заради дълг към сметосъбираща фирма. Те алармират за подобна порочна практика и в други общини в страната, където чрез неизгодни договори за сметосъбиране се източват бюджетите на общините. Съмнително е, че почти навсякъсе това е обвързано с една и съща компания и нейните подразделения в различни дейности. „Не бихме искали община Смолян да я постигне същата съдба като Велинград. Договорът е икономически неизгоден към днешна дата за гражданите на Смолян и ще настояваме за неговото преразглеждане”, каза г-н Хаджихристев.

 „Смятаме, че има поне 2 милиона лева повече в таксата за битови отпадъци, в разходите за сметосъбиране и сметоизвозване и депониране, което за нас е огромен проблем, защото така се деформира целият бюджет на общината”, подчерта лидерът на КРОС Кирил Асенов.

В приетия за 2016 г. бюджет са нарастнали разходите само за сметосъбиране, докато за други дейности бюджетът е същият.

За 2016 г. в бюджета на общината  за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци са предвидени 3 600 000 лв. В същото време в общинския бюджет за хора в крайно тежко социално положение не са предвидени средства, за спорт са отделени 115 000 лв., за издръжка на Планетариума – 120 000 лв, за култура 17 000 лв., за програмата „Инвитро” – едва 5 000 лв.  Увеличението на таксата за сметопочистване  с близо 2 млн. лв няма икономически основания, смятат от КРОС, тъй като за 6 години условията са променени - населението на Смолян е намаляло с 4 000 души, цената на горивата е спаднала, общината не е развиваща се”, смятат от сдружението.

От КРОС ще продължават да настояват за преразглеждане на договора между общината и фирмата „Титан Клинър” ООД, въпреки категорично нежелание за диалог от страна на общинската администрация и кмета Николай Мелемов.

От КРОС обявиха, че от понеделник в сайта на сдружението ще работи специална мобилна платформа, чрез която да се допитат до гражданите на Смолян дали биха подкрепили бюджета в този му вид, където огромна част от него се харчи за сметосъбиране.

„Не смятаме да се откажем да се борим за балансиран бюджет с цел подобряване на средата на живот. Искаме да има реална среда за икономиката, реални инвестиции, общината да се развива и да задържим младите хора в региона. Целта е да се спре задлъжняването на община Смолян, което е практика от години и води общината към фалит”, заявиха от Коалиция за развитие на Смолян.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg